NSPRV o dojavama o bombama: Ne postoji ni promil šanse da je reč o neslanoj šali nekog učenika 1Foto: Nenad Kovačević

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine( NSPRV)pozvao je nadležne da učine sve da se zaustavi haos koji je nastao zbog dojava o podmetnutim bombama u školama.

“Danas je ogroman broj obrazovnih ustanova u Srbiji dobio pretnje o podmetnutim bombama. Za sada, srećom, nije utvrđeno da je bilo koja pretnja bila stvarna, ali panika i ugrožena bezbednost su apsolutno prisutne. Ističemo da ovakve pretnje ne mogu biti mehanizam borbe za bilo kakve političke ili druge ciljeve, da su one akt terorizma i da ih tako treba i tretirati. Današnja sinhronizovana akcija pokazuje da, ko god da stoji iza ovoga akta terorizma, ima kompletnu bazu kontakt mejlova i po slobodnom nahođenju gađa samo ciljane ustanove. Dakle, ne postoji ni promil šanse da je reč o neslanoj šali nekog učenika”, navode iz NSPRV.

Kako dodaju, u mnogim školama danas planirani testovi nisu održani. beć koliko sutra sledi matura, upisi u srednje škole, fakultete… a mi ne znamo da li će tih dana škola biti otključana ili će na ulazu stajati policija.

“Odlaganje ili pomeranje bilo koje od pobrojanih aktivnosti koje nam predstoje povlači za sobom i pomeranja na gotovo svim nivoima, pa je pozitivan ishod daleko od izvesnog. Dakle, problem je aktuan i zahteva hitnu reakciju. Svaka država na svetu ima organe i institucije koji stanovništvo treba da štite od akta terorizma. Sigurni smo da i Srbija ima načina i zakonskih ovlašćenja da se ovim problemom ozbiljno pozabavi. Stoga pozivamo nadležne da uključe sve raspoložive resurse, da zatraže pomoć i od drugih država, ukoliko je to potrebno, odnosno da učine sve da se ovaj haos zasustavi”, poručili su iz NSPRV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari