NUNS: Neophodna bolja komunikacija novinara i pravosudnih organa 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Neophodno je, korak po korak, unapređivati komunikaciju kako bi se uspostavio odnos poverenja između novinara i predstavnika pravosudnih organa, ukazala je danas u Novom Pazaru pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Marija Babić.

Ona je posle sastanaka s novinarima i s predstavnicima Osnovnog i Višeg tužilaštva u Novom Pazaru kazala da je neophodno naći „zajednički jezik“ da bi došlo do „otvaranja“ pravosudnih institucija za medije i do unapređenja bezbednosti novinara.

„Predstavnici pravosudnih institucija smatraju da su otvoreni za medije, što iz percepcije novinara nije dovoljno, a to pokazuju i podaci o bezbednosti novinara i statistika Poverenika o postupanju po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Ima dobrih stvari, zavisi od sudova i tužilaštava, ali svakako postoji mogućnost da se sve to unapredi“, rekla je Babić.

Novinari iz Novog Pazara uglavnom su se žalili na nedostatak pravovremenih informacija pravosudnih organa, na neodržavanje konferencija i nedovoljnu angažovanost na unapređenju bezbednosti novinara.

Predstavnici Osnovnog i Višeg tužilaštva naveli su da su „otvoreni za medije“, da redovno odgovaraju na njihova pitanja i da su spremni da se saradnja unapredi zbog čega će uskoro održati sastanak s novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari