NUNS objavio Vodič za upravne sporove 1Foto: FreeImages / Yaroslav B

Nezavisno udruženje novinara Srbije je pripremilo “Vodič za pokretanje upravnih sporova u oblasti sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju” koji je od u onlajn formatu od danas dostupan na sajtu www.nuns.rs.

Namena Vodiča je da pomogne medijima i organizacijama civilnog društva prilikom pokretanja upravnih sporova zbog nepravilnosti koje se javljaju u praksi konkursnog sufinansiranja projekata.

Zakonom o javnom informisanju i medijima kao ni Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije predviđena žalba kao pravni lek protiv odluke organa koji sprovodi konkurs. Jedino pravno sredstvo koje je previđeno Zakonom i podzakonskim propisima je pokretanje upravnog spora protiv rešenja o raspodeli za sufinansiranje projekata.

Polazeći od zakonskih rešenja i procedura, Vodič ukazuje na potencijalne nepravilnosti u vezi sa raspisivanjem konkursa, pravom konkurisanja, imenovanjem i radom stručne komisije za ocenu projekata kao i sa  nepravilnostima u vezi sa konačnom odlukom o raspodeli sredstava.

Takođe, Vodič objašanjava kako se pokreće upravni spor, kakve sudske odluke donosi Upravni sud i kako se sprovode i izvršavaju sudske odluke.

Vodič će biti predstavljen 22. novembra u Novom Sadu (Medija centar Vojvodine), 25. novembra u Kragujevacu (Lokal press), 30. novembra u Nišu (Media centar) i sredinom decembra u Beogradu (Medija centar).

Vodič je izrađen u saradnji sa Advokatskom kancelarijom Vuković i Partneri i međunarodnom organizacijom Civil Rights Defenders, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari