NUNS osudio izveštavanje medija o preminulom maloletnom licu 1NUNS Foto: Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je izveštavanje medija o preminulom maloletnom licu pronađenom u reci Tamiš, te ocenilo da su svojim pisanjem i snimanjem prekršili Etički kodeks novinara Srbije, navodi se u saopštenju.

NUNS je uočio da su Kodeks novinara Srbije prekršili RTS, Nova.rs, Kurir, Espreso, Telegraf, Večernje novosti, Blic, Informer, Republika/Srpski telegraf, Objektiv, Direktno, Alo, B92, Pink i Prva.

Kako su istakli u okviru saopštenja, prekršene su odredbe o Poštovanju privatnosti, gde je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše, te da je prilikom izveštavanja o nesrećama nedozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava.

„Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije”, istakli su iz NUNS-a.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je ocenilo i da je prekršena Odgovornost novinara, po kojoj je novinar dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, kao i Novinarska pažnja, gde je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.

„Korišćenje časnih sredstava je isto prekršeno, što se tiče izveštavanja o ovom slučaju”, navedeno je u saopštenju.

NUNS je pozvao sve medije da „nesreću ne pretvaraju o senzacionalistički dernek” i da poštuju privatnost žrtve i njene porodice, „jer ovaj konkretan slučaj, kao i svaki drugi slične prirode, koliko god interesovala širu javnost sa dužnom pažnjom se moraju čuvati informacije od ličnosti oštećenih i detalji slučaja”.

Iz NUNS-a su podsetili da Zakon o elektronskim medijima zahteva da se medijska usluga pruža na način kojim se poštuju ljudska prava, naročito dostojanstvo ličnosti, a obaveze medijskih emitera se detaljno i preizno uređuju Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga REM-a.

„Pravilnik obavezuje pružaoce medijskih usluga da informacije o tragičnom događaju objavljuju bez senzacionalizma i uz poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve takvog događaja, žrtvinih srodnika ili drugih žrtvi bliskih lica, kao i da medijsku uslugu pruža na način kojim se poštuje dostojanstvo ličnosti korisnika medijske usluge, učesnika u programu i lica na koje se objavljena informacija odnosi”, saopšteno je iz NUNS-a.

Kao vid preporuke, NUNS je za zaposlene u medijima izdvojio priručnik „Prevencija samoubistva“, koji je moguće pročitati na sledećem linku.

U saopštenju se navodi i da će NUNS obavestiti Savet za štampu i REM povodom „ovog nečasnog izveštavanja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari