NUNS:Raditi bez pritiska 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je sudske organe da ne podležu pritiscima.

Da u slučaju tužbe ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN presudi na osnovu zakona, ne obazirući se na skup podrške koju su pred zgradom suda organizovale ministrove pristalice.

„Mitingaški intonirana podrška tužiocu – ministru policije i članu rukovodstva vladajuće stranke može da se tumači i kao novi oblik pritiska na slobodu medija, ali i na sud, pogotovo ako se ima u vidu da su na skupu učestvovali i pojedini visoki funkcioneri vladajućeg bloka“, smatra NUNS.

Ovakve manifestacije podrške nisu nezakonite, ali u praksi funkcionišu kao mera ograničavanja novinarskih sloboda i kao poruka medijima da bi, ukoliko iznose stavove koji nisu po volji predstavnika vlasti, mogli da trpe, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju NUNS podseća da je premijer Aleksandar Vučić u svom ekspozeu 9. avgusta obećao da „ni na koji način“ neće vršiti pritiske na medije i zato poziva vlasti da se drže tog obećanja.

Dužnost predstavnika vlasti u demokratskom društvu je da se odgovorno odnose prema kritikama i štite pravo na slobudu javne reči, a ne da preduzimaju korake koji vode ka ograničavanju tog prava.

Pravo je svakog građanina, pa i ministra, da se obrati sudu ukoliko smatra da je oštećen, ali se pri tome nikako ne sme ugroziti sloboda medija, ukazuje NUNS.

Kolege novinare pozivamo da, uprkos pritiscima i pretnjama, nastave da se na odgovoran i profesionalan način bave svojim poslom i da, kako je to na suđenju po tužbi ministra Stefanovića rekao glavni urednik NIN Milan Ćulibrk, „ukazuju na probleme koje treba rešiti“, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari