NVO: Zahtev za informacije o naručiocu istraživanja "Srbija, Rio Tinto i ekologija" Demostata 1Foto: Beta/Milan Timotić

Organizacije Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji podneli su danas zahtev Demostatu da dostavi informacije o naručiocu istraživanja „Srbija, Rio Tinto i ekologija“, kao i o tome ko je istraživanje platio i na kom uzorku je sprovedeno.

Smatramo da je apsolutno nemoguće vršiti ovakvu vrstu istraživanja u zemlji u kojoj građani nemaju i nisu mogli imati pristup informacijama o planiranom rudniku, navodi se u saopštenju.

Pitanje koje je postavljeno ispitanicima glasilo je: „Ukoliko otvaranje rudnika Rio Tinta donosi stvarnu mogućnost ekonomskog napretka cele cele Srbije i svih njenih građana, pod kojim uslovima bi i da li bi mu trebalo dati dozvolu za rad?“, navode organizacije.

Ove organizacije smatraju da je potpuno jasno da je izvršilac istraživanja odgovarao na jasan zahtev finansijera tog istraživanja da potvrdi da je više od 50 odsto ljudi „ZA rudnik“.

Istraživanje podjednako, kao i medijski članci koji ga prate ostavljaju negativan utisak da su direktno dirigovani i režirani od strane vladajućih, odnosno promotera projekta iz Vlade Srbije i same korporacije koja se ponaša kao nezavisno ministarstvo u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

U Srbiji je nemoguće sprovesti referendum uz ovakvu medijsku blokadu i doneti bilo kakve demokratske odluke što nas vodi ka zaključku da struka koja je u Akademiji rekla da nije moguće otvoriti rudnik, mora da se sluša, navode Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari