– Novi saziv Nacionalnog saveta Bošnjaka (Bošnjačko nacionalno veće) biće konstituisan 3. jula u Novom Pazaru. Ni osam dana pre održavanja konstitutivne sednice nije poznato ko će činiti većinu, jer nijedna lista – Bošnjačka kulturna zajednica, Bošnjačka lista i Bošnjački preporod – nema dovoljan broj mandata da samostalno vlada u novom sazivu nacionalnog saveta

Sve tri strane tvrde da zvaničnih pregovora nema i da ostaju pri stavovima izrečenim odmah nakon izbora 6.juna. Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), čiji je nosilac glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, otvorena je za razgovore sa predstavnicima obe liste ili pojedincima sa njih uz uvažavanje promovisanog programa u predizbornoj kampanji. Bošnjačka lista, koju je na izborima podržala Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina, koaliciju bi najradije pravila sa Bošnjačkim preporodom, ali su ostavili i mogućnost da razgovaraju i sa BKZ pod uslovom da nosilac te liste sedne za pregovarački sto kao civilno lice, a ne verski velikodostojnik jer „ne mogu da se mešaju verska i nacionana pitanja“. Lista Bošnjački preporod koju podržava Sandžačka demokratska parija, čiji osnivač je Rasim Ljajić, očekuje da inicijativa o formiranju većine dođe od druge dve liste koje su osvojile znatno više mandata. Bez obzira na stalno ponavljanje izrečenog, ne isključuje se „faktor iznenađenja“ na samoj sednici koji podrazumeva podršku pojedinaca formiranju većine.

Koordinator liste Bošnjački preporod Seadetin Mujezinović tvrdi da još nisu odredili pet kandidata koji će ući u novi saziv Nacionalnog saveta Bošnjaka.

-Na sastanku svih kandidata sa naše liste usvojili smo platformu za delovanje unutar Bošnjačkog nacionalnog veća i osnovna načela kojih ćemo se pridržavati u pregovorima za eventualno formiranje većine. Smatramo da je naša platforma prihvatljiva za sve i da je u najboljem interesu bošnjačkog naroda. Za sve četiri oblasti kojima se bavi Nacionalni savet napravili smo teze. Van usvojenih načela drugačije ponašanje ne dolazi u obzir. Lista ima jedinstven stav i svako pojedinačno istupanje je kršenje dogovora i priklanjanje nekoj od druge dve liste, naglašava Mujezinović.

U novom sazivu Nacionalnog saveta Bošnjaka od 35 mesta, Bošnjačka kulturna zajednica će imati 17, Bošnjačka lista 13 i pet mandata pripada Bošnjačkom preporodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari