O početka godine poginulo 18 i spaseno 70 lica u vanrednim situacijama u užičkom kraju 1Posledice požara u Ratarskoj/Foto: Privatna arhiva

 

Na području užičkog kraja, za devet meseci ove godine, u vanrednim situacijama je spaseno 70, povređeno 68, a poginulo je 18 osoba.

To je saopštio Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za varedne situacije MUP u Užicu, prilikom obraćanja medijima.

„U ovoj godini imali smo 580 intervencija, među kojima su bila 324 požara, dve eksplozije, 134 tehničke intervencije, šest intervencija u vezi sa opasnim materijama, kao i 33 intervencije u saobraćajnim nesrećama, u kojima je spaseno 70, poginulo je 18, a povređeno 68 lica“, kazao je Cicvarić.

Među povređenima i pognulima nije bilo spasilaca i vatrogasaca.

On je dodao da je to manji broj intervencija, nego u isto vreme prošle godine i podsetio na to da su u nadležnosti užičkog Vatrogasno-spasilačkog bataljona, osim Užica, područja Čajetine, Požege, Arilja, Kosjerića i Bajine Bašte.

O početka godine poginulo 18 i spaseno 70 lica u vanrednim situacijama u užičkom kraju 2
Saša Cicvarić/Foto: N. Kovačević

„Smanjenje broja intervencija“, kazao je, „može se objasniti dobrim preventivnim radom svih policijskih službenika i pripadnika Sektora za vanredne situacije u saradnji sa svim ostalim linijama rada Policijske uprave Užice“.

U 23 najveća požara, šteta je procenjena na oko 24.355.000 dinara.

Tim za uništavanje neekspolodiranih sredstava, dodao je, uništio je 78 naprava, koje su uglavnom, kako je objasnio, bile municija ili bombe ostale iz prethodnih ratova.

Zbog poplava, pripadnici tog Sektora su bili angažovani u vanrednim situacijama u Užicu, Kosjeriću, Požegi i Arilju, a pomagali su u otklanjanju posledica od poplava u Sjenici i Tutinu.

Od većih intervencija, Cicavrć je istakao požar u stambenoj zgradi u Ratarskoj ulici u Užicu, tokom koga su evakuisani stanari sa šestog i sedmog sprata, kao i požar u fabrici za proizvodnju nameštaja u užičkom naselju Turica.

Petorica pripadnika užičkog bataljona, podsetio je, bila su u srpskom timu spasilaca koji je bio upućen u Tursku, nakon razornih zemljotresa.

Ne spaljivati strnjiku

Cicvarić je upozorio građane da ne pale strnjiku na poljoprivrednom zemljištu, da vode računa na izletištima pri pikniku i paljenju vatre za roštilj, ali i da ne bacaju opuške iz automobila, jer sve to može da izazove velike požare.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari