Senat Univerziteta Union doneo je juče odluku da formira komisiju koja će ispitati osnovanost navoda da je doktorska disertacija Aleksandra Šapića plagijat, potvrdio je za Danas Zlatko Stefanović, rektor tog univerziteta.

Kako je naveo, komisija u kojoj će većina članova biti van Univerziteta Union imaće rok od 60 dana da sačini izveštaj.

– Komisija će imati najmanje tri člana, od kojih će jedan biti sa našeg univerziteta, a verujem da će imena biti poznata za sedam dana. U međuvremenu sam kontaktirao neke profesore sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i sa drugih državnih fakulteta, ali su odbili da budu članovi komisije. Neki su naveli zdravstvene razloge, drugi su rekli da putuju preko leta, a neki nisu želeli da učestvuju u ovom poslu, a šta to znači može da se pročita između redova – ističe rektor Stefanović, napominjući da Univerzitet Union neće insistirati da u sastavu buduće komisije za ocenu Šapićevog doktorata budu isključivo profesori sa državnih visokoškolskih ustanova.

On kaže da izveštaj komisije ne treba očekivati pre jeseni i da je rok od dva meseca „primeren“, ne samo zbog godišnjih odmora.

– Treba pažljivo pročitati doktorsku disertaciju i proveriti ne samo navode na koje je ukazala grupa autora u tekstu objavljenom na sajtu Peščanika o preuzimanju delova iz tuđe knjige bez navođenja izvora – smatra Stefanović.

On kaže da je u sredu zvao Aleksandra Šapića i da on smatra da je cela priča „proizvod političke kampanje i pokušaj lične diskreditacije“, sa ciljem da dovede do njegove smene ili ostavke sa mesta predsednika opštine Novi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari