Gvatemala će napraviti turistički park kod ruševina drevnog grada civilizacije Maja, gde se nalaze neke od najvećih piramida sveta, saopštio je predsednik Gvatemale Alvaro Kolom. Pripadnici civilizacije Maja gradili su ogromne hramove i palate u Centralnoj Americi i na jugu Meksika pre nego što su misteriozno nestali oko 900.

Gvatemala će napraviti turistički park kod ruševina drevnog grada civilizacije Maja, gde se nalaze neke od najvećih piramida sveta, saopštio je predsednik Gvatemale Alvaro Kolom. Pripadnici civilizacije Maja gradili su ogromne hramove i palate u Centralnoj Americi i na jugu Meksika pre nego što su misteriozno nestali oko 900. godine nove ere.
Nedavno izabrani predsednik Gvatemale rekao je da će park pružiti turistima pristup arheološkom nalazištu Mirador, u džungli na severu zemlje, na kojem ima više stotina zdanja Maja.
„Među njima je najveća piramida sveta za koju mislim da je viša od egipatskih za oko jedan metar“, naveo je Kolom. Lokalitetu Mirador trenutno se može pristupiti samo helikopterom ili dvodnevnim pešačenjem kroz džunglu. Kolom je rekao da je ta piramida tri puta viša od čuvenih ruševina u Tikalu, koje privlače veliki broj stranih turista. Prema njegovim rečima park će promovisati razvoj te oblasti koja vrvi od krijumčara droge i lovokradica. Propast civilizacije Maja, koje su vladale područjem oko 2.000 godina kao savršeni naučnici i graditelji, jedna je od najvećih misterija arheologije. Stručnjaci su kao razloge za propast Maja naveli razne uzroke – od bolesti, konstantnih ratovanja, pa do promene klime koja je dovela do velikih suša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari