Državama koje su do sada priznale sirijsku opozicionu koaliciju, pored ostalih Britaniji, Francuskoj i Turskoj, pridružile su se i Sjedinjene Američke Države. U izjavi za ABC Njuz američki predsednik Barak Obama kazao je da je Nacionalna koalicija za SAD ne samo „legitimni predstavnik“ sirijskog naroda već i u potpunosti reprezentativna snaga.


Na jučerašnjem sastanku „Prijatelja Sirije“ u Marakešu u Maroku (grupu čini 130 međunarodnih predstavnika, od čega 70 šefova diplomatija) nova sirijska opozicija dobila je puno priznanje kao „legitimni predstavnik sirijskog naroda“, dok je predsedniku Bašaru Asadu ponovljen poziv da „siđe sa vlasti“, navodi se u nacrtu deklaracije u koji su imale uvida strane agencije. Ujedno ovo je prvi put da konferenciji Prijatelja Sirije prisustvuje i sirijska Nacionalna koalicija revolucionarnih i opozicionih snaga formirana prošlog meseca.

To što su SAD priznale koaliciju ne znači da će početi da naoružavaju pobunjeničke grupe, navodi Obama, iako se nagoveštava da se ta opcija ne isključuje „ukoliko bude doprinela postizanju političkog rešenja“ u Siriji. Američki lider je naglasio da SAD neće podržati ekstremističke elemente unutar opozicione koalicije. Jedna od grupa koju je spomenuo je Al Nusra Front, za koji se veruje da je vezan za Al Kaidu, i odgovoran za 600 napada u velikim sirijskim gradovima prošle godine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je iznenađenje zbog odluke Vašingtona i saopštio da su SAD rešile da „ulože sve karte na koaliciju“ da će postići oružanu pobedu. „Prijatelji Sirije“ upozorili su da će se Asadova vlada suočiti sa „ozbiljnim odgovorom“ u slučaju eventualne upotrebe hemijskog ili biološkog naoružanja. Oni su takođe objavili da osnivaju fond za pomoć „u cilju podrške sirijskom narodu“ i u skladu sa tim pozvali države i organizacije da daju svoj doprinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari