Kao što je pre četiri meseca obećala, Linda Vong, predsednica kineske kompanije „Yihai“, donirala je 330.000 evra za završetak dečjeg vrtića u Užicu, u naselju Pora. Ugovor o donaciji, kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika Užica, gospođa Vong je potpisala u Beogradu 8. februara sa užičkim gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem u prisustvu Nikole Selakovića, ministra pravde.

Gospođa Vong, koja osmi put boravi u Srbiji, a Užice je posetila u četiri navrata, prisustvovala je prošlogodišnjoj proslavi Dana grada – 9. oktobra i obećala da će donaciju za završetak vrtića obezbediti njena kompanija.

– Tada sam sa gradonačelnikom razgovarala o problemima izgradnje tog vrtića, koji se gradi već šest godina i odlučila da pomognem Užicu i njegovim građanima da dobiju novo obdanište. Moja kompanija podržava obrazovanje i imamo mnogo škola i obdaništa u Kini, a poseta Užicu bila je izvanredna prilika da pomognemo gradu i da obezbedimo obdanište u kome će se promovisati kineska kultura. Želja nam je da građani Užica od malih nogu počnu da uče kineski jezik i da upoznaju kinesku kulturu. Na taj način stvaramo nove mostove između Kine i Srbije, poručila je Linda Vong, dodavši da je veoma zadovoljna i zbog ranije potpisanog sporazuma o saradnji Užica i kineskog grada Harbina. Ona je pozvala delegaciju Užica i ministra Selakovića da za nekoliko meseci poseteHarbin i sedište njene kompanije u Pekingu.

Zahvalivši se na vrednoj donaciji, gradonačelnik Petković je istakao da se nada da će vrtić „biti završen do kraja ove godine i da će u njemu boraviti 120 užičkih mališana, koji će osim o Srbiji, učiti o kulturi i tradiciji velikog kineskog naroda“ i da će se time ojačati prijateljstvo između Kine i Srbije. Petković se zahvalio i ministru Selakoviću, za koga je rekao da je zaslužan što je grad dobio vrednu donaciju i što je posredovao u uspostavljanju saradnje između Užica i Harbina.


Unapređenje saradnje

Navodeći da će Užice naći načina da se zahvali na donaciji, ali da to svakako neće biti u novcu, jer ga nema, gradonačelnik Petković je naveo da u Užicu živi ne tako veliki broj kineskih državljana, a da profesorke iz Kine podučavaju kineskomjeziku užičke gimnazijalce, te da su to mogućnosti za unapređenje saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari