Obećanja nerealna bez mišljenja roditelja 1Sa ranijih protesta/ Ilustracija Foto: A. Popović (arhiv)

Predstavnici Ministarstva pravde obećali su Komitetu ministara Saveta Evrope da će usvojiti zakon o „nestalim bebama“ do decembra ove godine, ali postoji ozbiljna sumnja da ovaj rok nije realan, jer pri odlučivanju nisu uvažili mišljenja i kritike roditelja i civilnog sektora.

Kada je je Komitet ministara Saveta Evrope od 4. do 6. juna ove godine ponovo razmatrao i kritikovao nečinjenje vlasti u Srbiji po pitanju afere „nestale bebe“, jedini pomak koji su nadležni naše zemlje napravili bio je to što je predstavnik Ministarstva pravde po prvi put prisustvovao zasedanju Komiteta u Strazburu.

Na ozbiljnu opomenu ovog tela SE – da Srbija što pre usvoji leks specijalis kojim bi se ispunila presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije, Ministarstvo je odgovorio obećanjem da će to biti učinjeno do decembra ove godine.

To su za Danas odgovorili iz Ministarstva na pitanje koje se mere preduzimaju za sprovođenje preporuka SE.

– Ukazujemo da je Komitet ministara Saveta Evrope usmenim putem informisan o trenutnoj situaciji u vezi sa usvajanjem nacrta zakona i preduzimanjem drugih mera, kroz lično prisustvo i učestvovanje pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića na sednici Komiteta. Na navedenoj sednici dogovoreno je da Srbija do naredne sednice u septembru ove godine dostavi pisanu informaciju o napretku u sprovođenju mera za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava. Uzimajući u obzir da je jedna od tih mera i usvajanje tzv. „Zakona o nestalim bebama“, u isto vreme prihvaćeni su argumenti i obrazloženje Srbije, da zakon bude usvojen do decembarske sednice Komiteta ministara SE, naveli su nadležni.

Ono što su iz Ministarstva izbegli da nam kažu je – da li su o usvajanju zakona konsultovali predstavnike roditelja i nevladinih organizacija.

Predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji Vlada je uputila Skupštini na odlučivanje još u martu prošle godine. On se, međutim, i pored brojnih obećanja nije našao na dnevnom redu do danas.

Za većinu udruženja roditelja i nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjem nije sporno to što on nije usvojen jer takav tekst zakona oštro kritikuju. Pri njegovom sačinjavanju nisu ni konsultovani, kao što ih ni sada Ministarstvo nije obavestilo o korespondenciji sa Savetom Evrope.

Milena Vasić, pravnica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, kaže za Danas da tu organizaciju niko iz Ministarstva pravde nije kontaktirao po pitanju zakona o nestalim bebama.

– Navedeni rok (decembar 2019.) nije realan. Da bi Srbija ispunila uslove za izvršenje presude Evropskog suda neophodno je da napiše potpuno nov zakon i sprovede adekvatnu javnu raspravu u kojoj će, pored udruženja roditelja i stručnih udruženja svoje mišljenje dati i zakonom određeni nadležni organi koji treba da primenjuju ovaj zakon. Donošenje zakona nije jedina mera koja je naložena Srbiji od strane Saveta Evrope. Istaknute su obuke za sudije i ostale organe koji će biti nadležni za primenu ovog zakona, naročito za sprovođenje međunarodnih istraga, podsetila je ona.

Vasić dodaje i da su posledice usvajanja trenutno predloženog zakonskog rešenja jako loše po roditelje jer im neće obezbediti istinu i konačno razrešenje ove afere a stvoriće dalje probleme pred evropskim organima.

– Ukoliko bude usvojen aktuelni Predlog zakona postoji ozbiljna bojazan da roditelji nestalih beba neće saznati istinu o svojoj deci, već će im biti ponuđena novčana kompenzacija. U tom smislu i Savet Evrope je podvukao da će efikasnost mehanizma koje zakon predviđa biti predmet pažljivog praćenja, što ne isključuje predstavke Evropskom sudu za ljudska prava o slučajevima nestalih beba kao sredstvo za ocenu efikasnosti budućeg zakona, istakla je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari