Solunska mitropolija, koja je pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije, proglasila je 2013. za „Godinu svete solunske braće Kirila i Metodija“, povodom 1.150 godina od početka njihove misije među Slovenima, javila je juče Verska informativna agencija (VIA).


Sveta braća su 963. godine stigli u Veliku Moravsku, današnju Češku, na poziv kneza Rostislava. Sastavili su azbuku i stvorili crkvenoslovenski jezik, a Metodije je postao prvi arhiepiskop ove oblasti. Solunska mitropolija ističe, a prenosi VIA, da su braća poštovana kako u pravoslavlju, tako i u katoličanstvu i kod protestanata.

Kirilo i Metodije su zaslužni za širenje vere i pismenosti kod Čeha, Slovaka, Srba, Hrvata, Bugara, Rusa i drugih naroda. Većina pravoslavnih crkava ih slavi 11. maja, a one koje se drže julijanskog kalendara 24. maja. Iz Sankt Peterburga biće dopremljena statua svete braće, a u Solunu će se ovim povodom održati međunarodna konferencija.

Izložba koja se priprema, kasnije će biti prikazana u drugim zemljama. Solunska mitropolija i grad ističu svoju povezanost sa slovenskim narodima koja traje preko hiljadu godina, prenosi VIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari