Dan oslobođenja Niša obeležen je juče u Narodnom pozorištu svečanom sednicom Skupštine grada i dodelom najvećeg gradskog priznanja, nagrade 11. januar za 2006. godinu.
Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić uručio je nagrade 11. januar Pozorištu lutaka, u konkurenciji ustanova, kao i majstoru fotografije Jovanu Šurdiloviću i gastronomu Zoranu Miraševiću, u konkurenciji pojedinaca.

Dan oslobođenja Niša obeležen je juče u Narodnom pozorištu svečanom sednicom Skupštine grada i dodelom najvećeg gradskog priznanja, nagrade 11. januar za 2006. godinu.
Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić uručio je nagrade 11. januar Pozorištu lutaka, u konkurenciji ustanova, kao i majstoru fotografije Jovanu Šurdiloviću i gastronomu Zoranu Miraševiću, u konkurenciji pojedinaca. Odluka o laureatima jednoglasno je doneta krajem prošle godine na sednici gradske Komisije za nagrade grada Niša.
U obrazloženju Komisije se navodi da Pozorište lutaka godinama dobija najprestižnije nagrade u Srbiji i na Balkanu, a da je poseban uspeh zabeležilo prošle repertoarske godine, čija je kruna predstava Mocart, u čast 250 godina od rođenja velikog kompozitora. Fotoreporter Šurdilović, koji je prvu fotografiju objavio u niškim Narodnim novinama 1959. godine, a kasnije sarađivao sa brojnim beogradskim dnevnicima, pažljivi je hroničar Niša, čiji je aparat ovekovečio mnoge događaje i detalje gradskog života, ali i svetske umetnike koji su u nekom trenutku prolazili kroz Niš. Gastronom Mirašević je, pak, priznanje zavredio višedecenijskim ugostiteljskim radom, izdavanjem pet knjiga o gastronomiji i organizovanjem proslava u vreme Filmskih susreta, zbog čega su mu glumci- učesnici festivala i dodelili nagradu On, kao jedino festivalsko priznanje nekome ko nije glumac.
Uz najvažniju gradsku nagradu 11. januar, Lutkarsko pozorište je dobilo i novčani iznos od 178 hiljada, a Šurdilović i Mirašević po 100 hiljada dinara. Nagrada je ustanovljena 1998. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari