Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta 1Staro sajmište, kula Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Srbija obeležava nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Na Starom sajmištu, mestu najozloglašenijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti zarobljenima i nastradalima.

U Centralnoj kuli na Starom sajmištu privremeno je organizovana izložba „Logor na Beogradskom sajmištu 1941–1944“, koja će posetiocima biti dostupna nakon završetka radova na Centralnoj kuli, javlja RTS.

I zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je venac na Spomenik žrtvama genocida.

„Ovde, na Starom sajmištu u Beogradu, u dva nacistička logora, u okviru tadašnje NDH, stradalo je više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma od 1941. do 1944. godine. Sećanjem na njihovo stradanje, Srbija pokazuje posvećenost kulturi ljudskih prava i kulturu sećanja. Na prostoru Starog sajmišta, koji je decenijama bio zapušten, počela je izgradnja Memorijalnog kompleksa 27. jula prošle godine. Prva faza radova je završena, a biće formirana još dva muzeja u kojima će biti dokumenta, fotografije i dokazi nacističkih zločina“, rekla je Vidović.

Dan sećanja obeležava se kao spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu – Donja Gradina u NDH.

Koncentracioni logor Jasenovac jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. U tom logoru ubijeno je na stotine hiljada civila – najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući desetine hiljada dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari