Parastosom, koji je juče u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu kod Peći služio episkop raško-prizrenski Teodosije, obeležena je 12. godišnica od ubistva Ivana Jovovića i Pantelije Dakića, koji su stradali na reci Bistrici kada su nepoznate osobe pucale na srpsku decu. U tom napadu u kome je prema izveštaju Unmika iz „kalašnjikova“ pucano na grupu od 50 dece, teško su bili ranjeni: Đorđe Ugrenović, Marko Bogićević, Dragana Srbljak i Bogdan Bukumirić.

Iako je tadašnji komesar Unmik policije Štefan Feler najavio da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi pronašao ubice dece“, oni još nisu pronađeni. Specijalno tužilaštvo Kosova 2010. je obustavilo istragu o ovom slučaju, a Euleks je najavio da je moguće obnoviti istragu, ako bude novih saznanja.

Parastosu u Goraždevcu juče su prisustvovali, pored rodbine ubijenih dečaka i meštana, predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije i srpski predstavnici u kosovskim institucijama. Oni su obišli grobove ubijenih dečaka i spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju SRJ. Uz masakre u Starom Grackom, Obiliću i Podujevu, ubistvo u Goraždevcu je jedan četiri najveća zločina nad Srbima od uvođenja protektorata UN na KiM.

 



Đurić na protestu podrške Ivanoviću i Delibašiću



– Ispred Euleksovog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice danas će se održati novi protest u znak podrške lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i penzionisanom oficiru MUP Srbije Dragoljubu Delibašiću, kojima sud ne dopušta da se brane sa slobode. Protestu će prisustvovati šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić i predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Vlade RS Milorad Arlov, najavljeno je iz SDP, u kome kažu da drugi ovakav protest ove nedelje organizuju „građani KiM“. Ksenija Božović, zamenik predsednika SDP, izjavila je za Danas da je Oliver Ivanovć, koji u zatvoru štajkuje glađu već sedam dana, oslabio šest i po kilograma i da se slabo kreće. Ona kaže da Euleks još nije odgovorio na prigovor Ivanovićevog advokata na odluku o produženju pritvora do 6. oktobra. Ivanovića je juče u zatvoru posetila porodica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari