Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Drugom svetskom ratu 1Foto: J. Patarčić/Danas

U Subotici je danas obeležena 78. godišnjica deportacije Jevreja u Drugom svetskom ratu u Aušvic i druge koncentracione logore širom Evrope.

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta i spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, te komemorativnom skupom, odata je počast za 4.000 Subotičana koji su na ovaj dan, 1944. godine, odvedeni u logore smrti samo zato što su bili Jevreji, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

“Grad Subotica neće nikada zaboraviti one koji su stradali i uvek će se prema Holokaustu odnositi sa posebnim pijetetom. Neka je večan pomen i slava jevrejskim žrtvama”, rekao je Bakić.

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor kazao je da su ljudski život, dostojanstvo i sloboda neprikosnoveni, te da ni rasna, ni verska, nacionalna ili bilo koja druga urođena ili nasledna osobina ne može predstavljati osnov za stigmatizaciju.

“Drugačiji, različiti. Razlog zbog kog ovaj spomenik stoji tu, pored Sinagoge, jeste taj što je ideologija građena na ovim pojmovima dovela do zločina. Subotica nije ista i ne može biti ista kao što je bila sa njima. Njihov duhovni i materijalni doprinos razvoju i prosperitetu našeg grada je nezamenljiv”, kazao je Pastor.

U Subotici je između dva svetska rata Jevrejska opština bila bogata, snažna i velika, brojeći oko 6.600 članova.

Međutim, njih 4.000 je istrebljeno tokom Holokausta, naveo je Robert Kovač, sekretar Jevrejske opštine Subotica, ističući da su svi oni mnogo ostavili ovom gradu.

“Nikada nećemo moći onu prazninu koja je ostala iza njih nadoknaditi. Raduje nas da možemo u ovom velelepnom zdanju, u subotičkoj Sinagogi sa obnovljenim orguljama i svim onim tradicijama što su nam ostavili, da se sećamo njih. Znate to da, na koga se sećaju, oni još nisu umrli”, poručio je Kovač.

U našoj zemlji trenutno živi oko 3.000 Jevreja, a kako je objasnio Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, to ostvalja pečat na sve aktivnosti i pravce delovanja u okviru jevrejske zajednice.

“Trenutno ne mogu da kažem da li će to da se povećava ili ne, ali su trendovi upravo suprotni. Ukoliko dođe do nekog povećanja i mogućnosti za privredne delatnosti koje će privući ljude, ali iz naših sadašnjih mogućnosti, mislim da ne. Jednostavno, populacija je sve starija u okviru jevrejske zajednice, a i ona omladina koju imamo ili, da tako kažem, mlađe kategorije, vrlo brzo napuste i odu negde u inostranstvo”, kazao je Sabadoš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari