Obeležena godišnjica Kristalne noći u Beogradu 1Foto: FoNet TV

NVO “Žene u crnom” organizovala je u centru Beograda performans „Kristalna noć – nikada više“ povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma.

Oko 30 aktivista i aktivistkinja Žena u crnom okupilo se u Knez Mihailovoj ulici oko velikog plavog platna posutog zemljom i oivičenog žicom, što je simbolizovalo Evropu u kojoj je fašizam i rasizam sve više prisutan, a potom su crvenim platnom prekrili plavo kako bi ukazali da je fašizam pobeđen.
Drugi aktivisti su držli transparente sa imenima zemalja – Češke, Turske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, koje su izdvojili kao zemlje u kojima se prepoznaju naznake fašizme i rasizma, a potom je hor otpevao pesmu „Naša pjesma“.

Aktivistikinja Žena u crnom Snežana Tabački rekla je da se danas fašizam prepoznaje u mnogim stvarima poput sve više prisutnog nacionalizma koji se ogleda kroz rehabilitacije ratnih zločinaca, angažovanje haških osuđenika za predavače na Vojnoj akademiji u Srbiji.

„Smatramo da nacionalizam uopšte nije prevazdijen, a uglavnom vodi velikodržavnim projektima koji se ostvaruju nasilno. Ne možete pridobiti ljude koji žive u mešovitim sredinama i zbog toga onda upotrebljavate različita sredstva prisile poput etničkog čišćenja, što se dogodilo u nedavnoj prošlosti, ali mi nismo spremni da priznamo“, kazala je Snežana Tabački.

Ona smatra da se društvo za 17 godina nije mnogo promenilo, ističući da je jako teško promeniti društvo koje je godinama zatrovano.

„Ne samo da država nije pomogla taj proces nego je jako teško promeniti društvo koje je godinama zatrovano Teško je da 17 godina posle promena sistema promenite društvo. Za to treba puno vremena“, kazala je Snežana Tabački.

Na današnji dan 1938. godine tokom noći nacisti su u Nemačkoj demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spalili stotine sinagoga. Ubijeno je preko 90 Jevreja. Ovaj pogrom Jevreja dobio je naziv „Kristalna noć“ jer su ulice nemačkih gradova bile prekrivene razbijenim staklom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari