Obeleženo 150 godina Srpskog lekarskog društva 1Foto: Pixabay/Parentingupstream

U Beogradu je večeras otvoren 20. Kongres lekara Srbije i obeleženo 150 godina Srpskog lekarskog društva.

Na skupu zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović podsetio je na bogatu istoriju te organizacije.

Predsednik SANU, Vladimir Kostić, rekao je da se „Naše postojanje zasniva na kontinuitetu i treba odati priznanje svim onim veličinama koje su radile u srpskom zdravstvu i zato im hvala na svemu što su uradili“.

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić, podsetila je da je Srpskog lekarsko društvo osnovano šest godina pre osnivanja savremene srpske države, i posebno zahvalila akademiku i hirurgu Radoju Čoloviću, bez čije upornosti, kako je rekla, tog društva danas ne bi bilo.

I ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović čestitala je jubilej Srpskog lekarskog društva, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je u govoru naglasio obavezu da Grad pokuša da još više da pomogne, preneo je Beoinfo.

Zdravstvo je jedan od četiri stuba na kojima počiva svako društvo, a simboliše ga lekar i zato ću učiniti sve da pomognem lekarima bez kojih naš narod i država teško mogu da opstanu, rekao je Šapić.

On je istakao obavezu i odgovornost da sa svoje funkcije pokuša još više da pomogne nego što je Beograd do sada činio za profesiju koja je jedna od ključnih.

Svako društvo oduvek leži na četiri osnovna stuba, a to su zdravstvo, koje simbolišu lekari, bezbednost koju simboliše vojnik, obrazovanje čiji je simbol učitelj ili profesor i duhovnost koju simboliše crkva ili sveštenik. Kada neko društvo izgubi jedno od ta četiri oslonca ono tada gubi sebe i nisam siguran da ima neku svetlu budućnost, istakao je Šapić.

On je poručio da će se kao gradonačelnik potruditi da gradska vlast stane iza svakog lekara i, ukoliko to bude bilo u njegovoj mogućnosti, iza lekarske organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari