Obezbeđenje samo uz licencu 1Foto: pks.rs

Primena Zakona o privatnom obezbeđenju počela je 1. januara 2017. i svi koji se bave poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja moraju da poseduju licencu za obavljanje ove delatnosti, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Prošle godine izdato je 7.360 licenci, a 15.230 kandidata je položilo stručni ispit. Za dobijanje licence prijavilo je ukupno 19.694 i kandidati koji nisu prošli ponovo će polagati ispit, rekao je zamenik sekretara Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti Privredne komore Srbije Рorрe Vučinić.

„Samo u decembru prijavljeno je 7.130 kandidata što znači da je veliki broj čekao poslednji trenutak za polaganje stručnog ispita. Do kraja 2016. izdato je 7.360 licenci, ostali su u postupku“, rekao je Vučinić.

Licence se, kako je objasnio, vrlo efikasno izdaju nakon izvršenih provera, ali je neophodno da svi oni koji su položili stručni ispit podnesu zahtev za dobijanje licence. Licencu za pravna lica dobila su ukupno 92 preduzeća, od kojih 62 za poslove fizičkog obezbeđenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počeće postupak nadzora i kontrole, a firme i pojedinci koji su započeli postupak licenciranja imaju obavezu da je sprovedu do kraja u što kraćem roku, naglasio je Vučinić.

Procenjuje se da je u sektoru privatnog obezbeđenja zaposleno između 25.000 i 30.000 ljudi. Očekuje se da u narednom periodu javni sektor završi proces licenciranja ili raspiše javne nabavke za ovim uslugama, rekao je Vučinić i dodao da bi u taj proces trebalo da se uključe nezaposleni koji ispunjavaju uslove za ovaj posao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari