Objašnjenje svih aktera događaja oko pratnje aviona 1Foto: N1

Na pitanje kako komentarišete to što je jedan NATO borbenih avion u ruskom vazdušnom prostoru pratio let Er Srbije nedaleko od ruske granice sa Letonijom, Sreto Malinović, vojni general u penziji kaže za Danas da je uočen jedan avion, „ali pretpostavljam da ih je bilo dva na zadatku kontrole vazdušnog porostora i eventualno identifikacije, u ovom slučaju, našeg vazduhoplova bez agresivnih manevara“.

– Da li su pri tome slučajno ili namerno povredili ruski vazdušni prostor u senci naše letelice možemo nagađati, ali su time ugrozili bezbednost letelice i putnika. To svakako zahteva objašnjenje od aktera događaja, što su naši državni organi i zatražili.

Bojan Pajtić, bivši predsednik DS i profesor prava, ocenjuje za Danas da je očigledno atmosfera hladnog rata zavladala u odnosima NATO i Rusije.

– Ne mogu decidno da tvrdim da je borbeni avion pratio let Er Srbije da bi bila poslata poruka ovoj kompaniji, kao jednom od retkih evropskih operatera koji lete u Rusiju, ali jedno je izvesno – razlika između putničkih i borbenih aviona je očigledna i sigurno nije bilo zabune o civilnoj prirodi konkretnog leta. Međutim, jasno je da mnogi zapadni biznismeni, budući da ne mogu da iz svojih zemalja putuju u Moskvu – čine to iz Srbije, političke i bezbednosne strukture EU i NATO doživljavaju kao svojevrsno izigravanje sankcija. Sigurno je da će na Srbiju biti vršeni dalji pritisci da prilagodi svoju spoljnu politiku evropskoj i da uvede sankcije Rusiji – zaključuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari