Nekoliko stotina pristalica glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića juče se okupilo ispred zgrade Stara banja u Novopazarskoj Banji da, kako je rečeno, zaštite objekat „od nelegalne privatizacije“, jer kao vakufska imovina pripada Islamskoj zajednici.

 Preko puta okupljene mase stajalo je nekoliko desetina pripadnika Žandarmerije. Takva situacija trajala je od 13 do 17 sati. Za sve to vreme trajali su pregovori između policije i predstavnika Islamske zajednice da ne dođe do incidenata.

Sead Šaćirović, glavni i odgovorni urednik Glasa islama, tvrdi da ni njima nije bilo jasno zašto se ispred objekta pojavila Žandarmerija i da je bilo „očigledno da su imali pogrešne informacije“.

– Dalje korake oko zaštite objekta od daljeg propadanja preduzećemo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva – kaže Šaćirović i napominje da se policija korektno ponašala“.

Zgradu Stara banja sada iznutra obezbeđuju pripadnici Agencije BERK iz Novog Pazara, koju je angažovala IZ u Srbiji, a ispred je policijska patrola. Tako će ostati sve dok spor ne dobije sudski epilog. Izvori Danasa tvrde da su jučerašnji događaji mogli su da prerastu u incident širih razmera, jer je u novopazarskoj Bor džamiji bilo počelo okupljanje pristalica IZ Srbije koju predvodi reis-ul-ulema Adem Zilkić. Oni su navodno nameravali da krenu u Novopazarsku Banju.

Stara banja sa smeštajnim kapacitetima, restoranom i bazenom sa mineralnom vodom do pre godinu dana pripadala je preduzeću Lipa i posle privatizacije većinski vlasnik postala je Hasnija Šemsović. Zgrada je kulturno dobro. Sagrađena je na rimskim termama i u njoj se nalazi tursko kupatilo iz 15. veka. U sredu u zgradi se srušio krov iznad bazena. Dve žene koje su tom prilikom bile povređene su u bolnici. Njihovo stanje je stabilno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari