Oboleli od limfoma bez biološke terapije u Nišu 1Foto: Wikipedia

Zbog nestašice biološke terapije oboleli od raka limfnih čvorova, odnosno limfoma, više od mesec dana ne mogu da se leče u Kliničkom centru u Nišu.

– Prekinuto je lečenje na Klinici za onkologiju u Nišu i stacionarnom delu u Knez selu za sve bolesne od limfoma bilo da su primali samostalno biološku terapiju ili u kombinaciji sa hemoterapijom. Zbog prekida primanja terapije pogoršano je zdravlje obolelih od limfoma – kaže Maja Kocić, predsednica Udruženja pacijenta obolelih od limfoma „Lipa“.

Ona upozorava da adekvatna zamena ovog biološkog leka ne postoji.

– Zbog specifičnosti bolesti prekid u primeni terapije može dovesti do značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja obolelih. Zbog lošeg ekonomskog stanja većina pacijenata nije u mogućnosti da ovaj lek nabavi iz ličnih sredstava, pa su primorani da čekaju nove količine leka. Vreme je za njih ključni faktor koji kod limfoma može biti od presudnog značaja – kaže Kocić.

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović naglašava da su još u septembru tražili od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nove količine biološke terapije, koja je na C listi.

– Ne možemo na početku godine da predvidimo koliko ćemo lekova potrošiti, zato smo tražili aneks ugovora. Očekujem da ovih dana dobijemo dozvolu za nabavku tih lekova sa C liste. Nedostaje nam i „hercepin“ za karcinom dojke. Ali, poslednje količine biološke terapije smo potrošili u novembru, tako da oboleli manje od mesec dana ne primaju terapiju – objašnjava Radovanović.

On dodaje da svi pacijenti koji čekaju na terapiju duže od mesec dana mogu sami da je kupe, a da će im troškove refundirati Fond za zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari