Oboleli od psorijaze i dalje bez adekvatne terapije 1

Apel za unapređenje lečenja psorijaze u Srbiji uputili su nadležnim instirucijama udruženje Pacijenti protiv psorijaze – 3P i dermatolozi, na jučerašnjoj konferenciji u UNS-u.

Oni su istakli da je biološka terapija neophodna posebno pacijentima sa umereno teškom i teškom psorijazom, kako bi se pacijentima omogućio normalan život.

Predsednik Udruženja pacijenata 3P Goran Filipović istakao je da se već šest godina bore da se na listu RFZO uvede biološka terapija, koja je jedini spas za pacijente sa teškim oblikom oboljenja.

-Biološka terapija od 2012. svuda u svetu pomaže pacijentima, a pri tom nema nuspojave kao druge terapije. Sada je 2018. i imam utisak da se nismo pomerili po pitanju inovativne terapije – kaže Filipović. On dodaje da su ljudi sa psorijazom diskrimisani od strane društva, od dece u školama, preko mladića i devojaka sa kojima se izbegava kontakt zbog vidnih promena na koži, iako je poznato da je psorijoza autoimuna bolest i nije zarazna.

– U Srbiji boluje oko 150 000 pacijenata, od toga nekoliko hiljada ima težak oblik psorijaze i njima je neophodna adekvatna terapija. Ovaj apel se upućuje nadležnim institucijama kako bi pacijenti u Srbiji dobili tretman kakav imaju svi u svetu – naglašava Filipović.

Prof. dr Željko Mijušković, predsednik Udruženja dermatologa Srbije istakao je da su lekari došli na konferenciju kako bi pomogli njihovim pacijentima koji se bore da ostvare svoja prava i dobiju adekvatno lečenje.

Dr Predrag Majcin, dermatolog, kaže da pored kože, bolest može da zahvati i druge organe jer je u pitanju sistemsko oboljenje, i dodaje da pacijenti često pate od depresije i anksioznosti, što predstavlja začarani krug, jer psorijaza može biti prouzrokovana stresom.

– Stigmatizacija, diskriminacija i narušten kvalitet života obeležavaju ove pacijente. Zbog promena na koži ova bolest je vidljiva, pa se oboleli suočavaju sa problemima u svakodnevnim aktivnostima, što stvara dodatne probleme pri uspostavljanju socijalnih i emotivnih odnosa kao i održavanjem radnog mesta. Svaka peta sa ovim oboljenjem je odbačena, teško nalazi životne partnere i ima problem u fizičkim kontaktima. Od depresije pati 1 od 4 osobe, a čak 10 procenata tesko obolelih razmišlja o samoubistvu – ističe dr Majcin.

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković istakla je da pacijenti u Srbiji zaslužuju efikasnu i bezbednu biološku terapiju, kao što je slučaj sa pacijentima sa drugim autoimunološkim oboljenjima koji biološke lekove dobijaju o trošku RFZO.

– Psorijoza je verovatno jedino oboljenje koje se leči lekovima starim preko 30 godina, koji nisu efikasni za sve pacijente, a pri tom daju izražene neželjene efekte. Iz tog razloga je važno da pacijenti koji nemaju drugih mogućnosti, dobiju biološku terapiju, koja dovodi do potpunog povlačenja simptoma bolesti, smanjuje rizik od pojave komplikacija i udruženih bolesti, i samim tim dovodi do potpune isplativosti za drušvo u celini jer smanjuje bolovanja, rano penzionisanje pa tako i troškove zdravstvenog sistema – naglašava dr Srećković.

Sagovornici su istakli da iako su se obraćali RFZO, od njih su dobili samo obećanja koja do danas nisu ispunjena.

Bolest se povukla od biološke terapije

Na konferenciji je imao reč i pacijent, predstavnik Udruženja 3P Vladimir Kecić, koji je putem donacija počeo da prima biološku terapiju i na ličnom primeru osetio njene benefite. “Veći deo tela mi je bio zahvaćen psorijazom, danas posle biološke terapije bolest mi se u potpunosti povukla. Sada opet živim normalno, kvalitetno, posvećujem se poslu i porodici, bez opterećena, kao da nisam bolestan, a ranije sam zbog depresije i teškog oblika oboljenja bio prinuđen da ne izlazim iz kuće”, ispičao je Kecić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari