Obradović: Nedelja da bude neradni dan i u privatnom sektoru 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da porodičnoj i radnoj ženi mora biti plaćen prekovremeni rad, rad praznicima i neradnim danima, kao i da nedelja mora biti uvedena kao neradni dan.

„Savremena žena u Srbiji ima najmanje dva radna vremena u toku dana. Jedno je radno vreme u poslovnoj karijeri, a drugo porodici i kući“, izjavio je Obradović ispred Narodne skupštine Srbije.

On je istakao da nedelja mora biti uvedena kao neradni dan i u privatnom sektoru i da ćemo na taj način „konačno dobiti jedan neradni dan za čitavu porodicu“.

Obradović je ukazao na problem sa kojim se suočavaju trudnice, porodilje ili majke sa decom koje su ucenjene da će izgubiti posao, ili da uopšte neće dobiti posao ako ostanu u drugom stanju.

Dragana Milićević koja se nalazi na čelu Saveta žena pokreta Dveri istakla je da je neophodno da se uvede da nedelja bude neradni dan, jer je to dan koji se posvećuje Bogu i porodici.

Ona je navela da su nedelja, državni i verski praznici „praznici koji pripadaju većinskom, hrišćanskom delu stanovništva Srbije“.

Još je rekla da žene predstavljaju stub porodice, da su podjednako uspešne kao majke i poslovni ljudi.

Navela je i da je neophodno da se ženama koje se vrate sa porodiljskog bolovanja smanji radno vreme na pet sati, da rade samo u prepodnevnim smenama, kao i da budu slobodne za vikend dok dete ne napuni sedam godina.

„Naknada za ovakvu vrstu rada mora biti subvencionisana od strane države kroz programe za brigu o porodici“, smatra Milićević.

Ona je istakla i da zakonom treba zabraniti rad u noćnim smenama svim ženama dok im deca ne napune 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari