Aleksandar Obradović: Znam istinu o trgovini oružjem 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Nije me iznenadila izjava premijerke. Nakon osporavanja moje uloge uzbunjivača od strane predsednika države, zar je neko mogao da pomisli da će komentar gospođe Brnabić biti drugačijeg sadržaja – kaže za Danas Aleksandar Obradović, komentarišući izjavu Ane Brnabić da on nije uzbunjivač „jer nije poštovao zakonske procedure“.

Premijerka je rekla i da je Obradović mesecima i godinama prikupljao je informacije o namenskoj, vojnoj industriji „i dao ih stranom novinaru“ pitajući „kako biste nazvali takvog čoveka“.

– Oguglao sam na sve pokušaje diskvalifikacije, omalovažavanje, na sve manipulacije činjenicama i sve neistine koja dolaze od predstavnika vlasti. Slobodno neka nastave da do krajnjih granica testiraju moje strpljenje i kućno vaspitanje. Znam šta je istina oko trgovine oružjem, a i oni to dobro znaju. A istina je toliko jasna, prosta i bojim se opasna i bolna za sve njih – ističe Obradović.

Vladimir Gajić, advokat Aleksandra Obradovića, naglasio je juče da su svi, a posebno predstavnici izvršne vlasti, dužni da se uzdrže od komentarisanja krivičnog postupka na način kojim se krši pretpostavka nevinosti bilo kojeg građanina Srbije.

On je dodao da je izjavom da Obradović nije uzbunjivač, jer nije poštovao zakonsku proceduru, premijerka prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Ustav Srbije, Zakonik o krivičnom postupku i Zakon o zaštiti uzbunjivača.

– Na taj način flagrantno je prekršena pretpostavka nevinosti Obradovića, a istovremeno se vrši pritisak na tužilaštvo i sud koji odlučuju u konkretnom predmetu, i to neposredno pred odluku suda o daljem trajanju kućnog pritvora – naglasio je Gajić, ocenjujući da je premijerka laik „koji nije u stanju da daje stručne pravne ocene o bilo kojem pravnom pitanju“.

– Premijerka koja jednom izjavom prekrši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Ustav države čiji je premijer i dva zakona te države, na najočigledniji način ukazuje u kakvom razočaravajućem stanju se nalazi Srbija kada je u pitanju vladavina prava – istakao je Gajić.

Viši sud u Beogradu će sutra preispitati meru kućnog pritvora prema Obradoviću. On se u pritvoru nalazi skoro tri meseca, a Tužilaštvo još uvek nije završilo sa veštačenjem materijala koji se nalazi u njegovom računaru, oduzetom prilikom hapšenja.

Aleksandar Obradović uhapšen je samo tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms Voč objavljena informacija o trgovini oružjem po povlašćenim cenama firmi GIM, čiji je predstavnik bio Branko Stefanović, otac ministra policije. Tada mu je prvo određena mera kućnog pritvora, zatim je prebačen u zatvorski, da bi sredinom oktobra bio ponovo vraćen u kućni pritvor.

Građanska inicijativa „Sloboda za Aleksandra“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predali su juče Republičkom javnom tužilaštvu potpise 25.000 građana koji traže puštanje iz kućnog pritvora uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića, a još 5.000, koji su, kažu, ostali „zarobljeni“ zbog štrajka poštara, stići će naknadno. Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović pozvao je građane da se sutra u 15 časova okupe ispred Palate pravde, kada treba da bude doneta odluka o tome da li će Obradoviću biti produžen pritvor, „da se vidi da li će posle toga da se slavi, ili će početi novi protest“.

Manojlović je ocenio da je predaja potpisa za oslobađanje Obradovića jedna vrsta pritiska na pravosuđe, koja bi u normalnoj državi bila neuobičajena.

– Ali mi nismo u normalnoj državi, imamo svakodnevne izjave državnih zvaničnika koji komentarišu proces. To predstavlja kršenje pretpostavke nevinosti i prava na pravično suđenje – istakao je Manojlović, podsećajući da izjave o slučaju Obradovića daju i predsednik i premijerka Srbije.

Pašalić: Policija nije odgovorila na zahtev

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je juče da postupak provere zakonitosti postupanja policije prilikom hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića nije gotov, jer je rok da policija odgovori na njegov zahtev 60 dana. On je podsetio da je u nadležnosti ombudsmana provera postupka policije prilikom privođenja i hapšenja Obradovića i sve što je u vezi sa tim, odnosno da li je postupak sproveden na zakonit način ili nije, te da li su napravljene neke greške.

Špigel o aferi Krušik

O aferi „Krušik“ pisao je i nemački nedeljnik Špigel, navodeći da ona pokazuje da su korupcija i organizovani kriminal uz podršku s vrha vlasti uobičajeni u Srbiji i da ta zemlja koja je kandidat za članstvo u EU predstavlja bezbednosni rizik koji ne bi trebalo da bude potcenjen. U tekstu „Uzbunjivač stavlja srpsku vlast pod pritisak“ navodi se da ono što je Aleksandar Obradović otkrio „na prvi pogled ne zvuči spektakularno, ali ima politički eksplozivnu snagu“.

„Državna kompanija Krušik koja proizvodi artiljerijske granate, mine i rakete, prodavala je oružje po veoma niskoj ceni privatnoj kompaniji za trgovinu oružjem GIM od 2017. godine. GIM je potom to oružje prodavao u inostranstvu, uz veliku zaradu. Jedan od posrednika u tim dogovorima bio je, kako se navodi, Branko Stefanović, koji je radio kao pravni savetnik za GIM. Preko njega postoji direktna veza s vladom, pošto je Stefanovićev sin Nebojša aktuelni ministar unutrašnjih poslova“, navodi se u tekstu Špigela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari