Obustaviti projekat Jadar, ali i istraživanje litijuma u selima Požege i Kosjerića 1Sladjan Kojadinović/Foto: Privatna arhiva

„Država mora hitno da obustavi projekat Rio Tinta u Jadru, ali i najavljeno istraživanje rude litijuma u požeškim i kosjerićkim selima“, kaže za Danas Slađan Kojadinović, jedan od učesnika blokada saobraćaja na putu Požega – Kosjerić, u mestu Pesak.

U martu prošle godine, Ministarstvo rudarstva i energetike je izdalo dozvolu kompaniji Jadar Litijum, koja je šest meseci kasnije promenila naziv u Balkan Istraživanja d.o.o. Beograd, da može da obavlja  istraživanja litijuma, bora i drugih elemenata na području desetak požeških i kosjerićkih sela.

To istraživanje je planirano da se obavi u Gornjoj, Srednjoj i Donjoj Dorbinji, Duškovcima, Dražinovićima, Velikoj Ježevici, Mađeru i Paprištu kod Požege i Subjelu, selu kod Kosjerića.

Ogorčeni meštani su za to slučajno saznali, nakon što je Inicijativa za Požegu alarmirala javnost, pa su, u nekoliko navrata, organizovali proteste i poručili da neće dozvoliti da se na njihovim parcelama istražuje litijum.

– Očekujemo da Vlada Srbije povuče sve uredbe kojima je omogućila takve projekte, da objavi dokumenta o tome, da se vidi ko je i šta sve potpisao i kakve su obaveze države prema Rio Tintu i ostalim rudarskim kompanijama, pa i prema onoj koja namerava da započne probna istraživanja litijuma u požeškim i kosjerićkim selima“, kazao je za Danas Kojadinović, aktivista Inicijative za Požegu.

Obustaviti projekat Jadar, ali i istraživanje litijuma u selima Požege i Kosjerića 2
Blokada u Pesku/Foto: Privatna arhiva

On dodaje da su meštani dobrinjskih i okolnih sela jedinstveni u stavu da neće dozvoliti bilo kakva kopanja radi istraživanja litijuma. Osnovali su udruženje „Zaštitimo Dobrinju“, a njihove ciljeve podržavaju udruženja „Čisti ljudi za čist Kosjerić“ i Inicijativa za Požegu.

O kontradiktornim izjavama premijerke Ane Brnabić da bi Vlada mogla da zaustavi te projekte i šefa države Aleksandra Vučića da se neće obustaviti projekat Jadar, naš sagovornik kaže da vlast pokušava da kupi vreme  do aprilskih izbora.

„Oni čekaju da prođu izbori. Usporavaju procedure i ne verujem da će išta učiniti do izbora“, ocenio je naš sagovornik i dodao da meštani požeških i kosjerićkih sela neće dozvoliti da se unište njihova imanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari