Očekuje se povećan broj obolelih od gripa u Beogradu ove i sledeće sedmice 1Predrag Kon Foto: S. K.

Grip, u poređenju sa prethodnim godinama, nije intenzivnije zastupljen u Srbiji i regionu, istakao je Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

On je, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa, naveo da su tipovi virusa koji sada cirkulišu u Srbiji AH1, što je pandemijski virus i apsolutno dominira, kao i AH3, dok virusa B trenutno nema. Virus AH3 se, kako kaže, samo pojedinačno se otkriva, a Beograd je trenutno jedini u Srbiji zvanično u niskom intenzitetu aktivnosti i za očekivati je da se to promeni tokom ove i sledeće nedelje.

Intenzitet virusa na određenoj teritoriji može biti osnovni, nizak, srednji, visok i izrazito visok.

„U Beogradu je uobičajeno da se u vreme osnovne aktivnosti broj obolelih sa kliničkom slikom gripa registruje ispod 100. U periodu kada se registruje između 100 i 1.000 za nedelju dana, imamo nisku aktivnost virusa, a kada je broj registrovanih između 1.000 i 3.000, za isti period, imamo srednju aktivnost. U slučaju da je više od 3.000, imamo visoku, a više od 4.000 vrlo visoku aktivnost“, istakao je Kon.

Kon je u okviru Intervjuu na mreži rekao da se epidemije prijavljuju u principu u momentu kada intenzitet aktivnosti prelazi iz niskog u srednji. Međutim, u slučaju pojave dve ili više lokalnih epidemija (npr. u školi, bolnici ili predškolskoj ustanovi), lokalni zavod za javno zdravlje ima pravo da prijavi epidemiju iako je intenzitet aktivnosti nizak.

Kako je objasnio, opšte je poznato da je grip bolest koja se u epidemijama javlja apsolutno svake godine, a ostalo je, dodao je, pitanje društvene regulacije. U skladu sa zakonskim propisima proglašenje epidemije vrši se samo u slučaju pojave potpunog i potpuno novog virusa gripa, dakle u slučaju pandemije, a vrši je svaki okrug u skladu sa sopstvenim kriterijumima.

Odgovarajući na komentare čitalaca o vakcinaciji, rekao je da su teške posledice vakcine gripa zabluda. Efikasnost i efektivnost vakcine vezana je za podudarnost sojeva koji se nalaze u cirkulaciji i sojeva koji se nalaze u vakcini, a po dosadašnjim iskustvima, prosečno jednom u sedam godina ta nepodudarnost je velika i vakcine su tada vrlo malo efikasne i efektivne.

„U ostalim slučajevima efektivnost koja se odnosi na sposobnost da vakcina zaštiti od pojave simptoma je 30 do 40 odsto kod onih kojima je vakcina najpotrebnija, a to su stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Međutim, zaštita od komplikacija i smrtnog ishoda je višestruko veća“, objasnio je Kon.

Kako je istakao, 60 do 70 odsto vakcinisanih iz ove kategorije stanovništva mogu da se razbole, ali će imati znatno manje komplikacija i vrlo retko smrtni ishod u poređenju sa nevakcinisanim.

„Bilo bi dobro da imamo još bolju zaštitu, ali ovo je najbolja zaštita koju čovečanstvo trenutno ima“, ukazao je Kon.

Naglasio je da se vakcinacija sprovodi od oktobra do decembra, te da sve posle toga ima mnogo manjeg značaja, mada se ona, kako je dodao, preporučuje tokom čitave sezone. „Da li vakcine ima dovoljno zavisi od stanja na tržištu, kao i od prethodno ispoljenog interesovanja“.

Na pitanje da li se zbog gripa mogu zatvoriti vrtići i škole, Kon je objasnio da to ima efekta samo u slučaju pojave novog virusa i u pandemijskoj situaciji.

Drugi razlozi su, kako je naveo, čisto organizacione prirode, te nemaju nikakvog uticaja na prekid prenošenja virusa, osim što ga privremeno odlažu. Najjednostavnije je, naveo je, da „oboleli članovi kolektiva“ ne dolaze u školu ili na posao i da je to najjednostavniji način sprečavanja prenošenja virusa.

„U jednom gradu ili mestu u jednoj školi može biti epidemija, a da u drugoj školi nema nijednog obolelog. Posle izvesnog vremena, zbog fenomena „prelivanja“ prestaće prenošenje virusa u jednoj školi, a započeće u drugoj. Tako da istovremeno zatvaranje školskih kolektiva nema smisla, osim, kao što sam rekao, u pandemiji, a i tada samo kao predah za zdravstvenu službu“, ocenio je epidemiolog Kon.

O aferi vakcina

Govoreći o aferi „Vakcina“, „koja je ostala u istorijskom sećanju“, skreće pažnju da je to najteža posledica „antivakcinalne histerije koju su pokrenuli isti oni antivakcinaristi koji i danas imaju značajan uticaj u Srbiji“. „Najveća zabluda je da se u pandemiji gripa ne treba vakciinisati. Takvo pamćenje je vrlo pogrešno i kao društvo neophodno je da učinimo sve kako bi se promenilo. U suprotnom, posledice će biti i dalje brojanje smrtnih ishoda“, upozorio je ovaj epidemiolog.

MMR vakcina potrebna i ako su preležane male boginje

Na pitanje jedne čitateljke da li dete treba da primi MMR vakcinu iako je preležalo male boginje, Kon je odgovorio potvrdno, ukazavši da neželjenih efekata ove vakcine nema. „Potrebna mu je zaštita od rubele i parotitisa, što se takođe dobija ovom vakcinom“, napomenuo je Kon.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1047667322085300/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari