"Očekujem da nadležni nastave istragu": Šef Misije OEBS-a u Srbiji o prošlogodišnjim pretnjama Danasu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Iako nije postignut željeni rezultat istrage, jer nije identifikovan počinilac, odnosno autor jezivih pretnji koje su pre godinu dana upućene novinarima i urednicima redakcije lista Danas, uzdržao bih se od ocene da je istraga „neuspeh“. Digitalne pretnje mogu biti komplikovane za istraživanje čak i kada potiču iz iste zemlje, a još su kompleksnije za otkrivanje kada dolaze iz inostranstva.

Brojne pretnje da su bombe postavljene u školama širom Srbije, koje takođe dolaze iz inostranstva i gde počinioci nisu otkriveni, su još jedan primer za to, kaže za Danas šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, koji je nakon pomenutih pretnji prošle godine, posetio redakciju lista, kako bi, zajedno sa predstavnicima tužilaštva, policije i Delegacije Evropke Unije, pružio podršku Danasu.

Podsetimo, 6. novembra 2022. na mejl adresu glavnog i odgovornog urednika stigla je anonimna poruka naslovljena sa “Beogradski Šarli ebdo”, u kojoj se novinarima, urednicima i kolumnistima lista Danas preti terorističkim napadom na redakciju, uz pominjanje “salvi metaka” i niz drugih zastrašujućih detalja.

– Uveren sam da su nadležni pokušali da pronađu počinioce, da su se potrudili da obezbede sigurnost novinara dnevnog lista Danas neposredno nakon što su anonimne preteće poruke stigle i da su javno i nedvosmisleno osudili ove pretnje. Takođe sam obavešten da ovaj slučaj nije zatvoren i stoga očekujemo od tužilaštva i policije da nastave sa sprovođenjem istražnih radnji, navodi Bratu.

Ambasador podseća da je prošlog četvrtka, 2. novembra, obeležen Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

– Tom prilikom naglasio sam da želim da ohrabrim državne organe u Srbiji da svakog dana budu solidarni sa novinarima, da pokažu odlučnost i političku volju da se okonča nekažnjivost za zločine nad medijskim radnicima u skladu sa važećim zakonima i preuzetim međunarodnim obavezama. Ovo uključuje i Odluku o bezbednosti novinara koja je doneta na ministarskom savetu OEBS-a 2018. godine, u Milanu, kaže Bratu. To se odnosi i na dnevni list Danas. Odmah nakon pretnji posetio sam redakciju Danasa i izrazio podršku zajedno sa delegacijom Stalne radne grupe za bezbednost novinara, među kojima je bio i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova. Obavešteni smo da je policija, pošto su im pretnje prijavljene, uvela pojačane patrole oko zgrade u kojoj se nalaze kancelarije vašeg lista. Ovo je bio samo jedan korak, uporedo sa istragom, podseća Bratu.

Dodatno, kako navodi, preko Stalne radne grupe za bezbednost novinara, Misija je bila obaveštena da je korišćenje Proton Mail-a, kompanije koja je registrovana u Švajcarskoj i koja pruža usluge takozvane “od početka do kraja” (end-to-end) anonimizovane i šifrovane elektronske komunikacije, sprečilo organe za sprovođenje zakona da pronađu počinioce.

– Ova kompanija sebe reklamira tako što kaže da je ,,registrovana i ima sedište u Švajcarskoj i da su podaci svih korisnika zaštićeni strogim švajcarskim zakonima o privatnosti i švajcarskom neutralnošću”. U ovom slučaju istraga je zahtevala međunarodnu pravnu pomoć od strane nadležnih organa Švajcarske. Srpsko tužilaštvo je taj zahtev podnelo, ali, kako saznajemo, švajcarske vlasti nisu postupile po njemu. Ne znamo razlog odsustva njihove adekvatne reakcije. Naravno, u onlajn sferi lakše je pretiti i teže je pronaći počinioce koji se često kriju iza složenih digitalnih enkripcija što policijske istrage u visoko-tehnološkom kriminalu čini još izazovnijim, objašnjava Bratu.

Naš sagovornik dodaje da, prema informacijama do kojih je kao šef Delegacije OEBS dobio od nadležnih organa, istraga do sada nije dovela do otkrivanja počinilaca jer Švajcarska nije srpskom tužilaštvu dostavila podatke o tome ko stoji iza pretećeg mejla.

– Pošto su pretnje stigle elektronskom poštom iz Švajcarske, preko pomenutog Proton Mail-a, srpske vlasti u ovoj fazi same ne mogu mnogo toga da urade. Živimo u vremenu kada je veoma lako javno objavljivati negativne komentare, pa čak i koristiti govor mržnje, kada ne razgovaramo direktno – licem u lice. Verujem da su naša društva, u kojima ljudi provode sate i sate na internetu, postala pomalo neosetljiva na tu mogućnost da mogu sve da komentarišu anonimno, ili tako što se kriju iza profila koji su ponekad i lažni. Usled toga, pojedinci komentarišu bez razmišljanja o posledicama. Kultura dijaloga, međusobnog razumevanja, slušanja argumenata obe strane je ozbiljno redukovana, ako ne i potpuno izgubljena. Vidim i da korišćenje društvenih mreža, kao i onlajn sfere uopšte, na neki način potkopava društveno tkivo umanjujući društvenu solidarnost, međusobno poštovanje i saglasnost o osnovnim principima, navodi ambasador i dodaje da je to rezultat i društveno-političke polarizacije društva, koja postoji ne samo u Srbiji, već i u Evropi i Severnoj Americi.

– Treba nastaviti i sa osnaživanjem policije, tužilaštva i svih drugih aktera uključenih u istrage i krivično gonjenje složenog visoko-tehnološkog kriminala. Na taj način će se i medijska i novinarska zajednica osećati bezbednije, jer će imati osećaj da su u rukama institucija koje su sposobne da se nose sa izazovima koje takvi slučajevi nose, kaže Jan Bratu.

On na kraju ipak insistira da je prevencija ključna reč i da Misija OEBS-a u Srbiji intenzivno radi sa Stalnom radnom grupom, kao i sa policijom, tužiocima i sudijama, na informisanju, obuci i operacionalizaciji preventivnih mehanizama koji će doprineti izgradnji bezbednijeg okruženja za rad novinara i novinarki.

Obaveze Srbije
Iz perspektive OEBS-a, Bratu podseća na obaveze preuzete od strane svih 57 država učesnica, uključujući i Srbiju: Da se preduzmu efikasne mere za okončanje nekažnjivosti za zločine nad novinarima, obezbeđivanjem odgovornosti kao ključnog elementa u sprečavanju budućih napada; Zatim, da se javno i nedvosmisleno osude svi napadi i nasilje nad novinarima;I na kraju, da se javno i nedvosmisleno osude i napadi na novinarke, kao što su seksualno uznemiravanje, zlostavljanje, zastrašivanje, pretnje i nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari