Ocene za đake ili za roditelje

Nastavnici u nedoumici kako da brojčano ocene učenike

Ostavite komentar


  1. Ova metodoligija uženja i ocenjivanja je uvela besprizorni protekcionizsm u korist bogatih. A pta očekivati drugo od tajkuna Šarčevića?!

  2. Ja sam samo jedan utisak imala posle teksta. Kako ovu učiteljicu nije sramota da joj prosečna ocena na testu bude ovako niska?
    Inače, učiteljica mog deteta časove drži „uživo“, komunicira sa decom preko zajedničke Viber grupe i povremeno ih proziva da čuje kako urade zadatke koje im zada. Tako može da proveri koliko znaju i da ih zainteresuje da ne zapuštaju školu. Nije škola samo u testovima. Igrom slučaja, moram da pratim časove zbog deteta koje je dugo izostajalo. Ima dece koja se više uključuju i bolje snalaze u ovom vidu nastave

  3. Evo mog iskustva / s obzirom na okolnosti i stanje skolskog sistema, nastava nije loša. Mane su previše televizora i preopterećenje roditelja, tačnije mama koje su pored svih obaveza postale i učiteljice, nastavnice, padagozi.

    1. Mame su samoinicijativno preuzele te uloge i potpuno izgubile kontrolu umesto da puste decu da se sama snadju i saradjuju sa svojim nastavnicima. Mame su sujetne i nerealne, tek sada izgleda uvidjaju da im deca imaju problem iz nekog predmeta, tek sada ih se to tice i umesto da im pomognu da budu dobri ljudi, iskreni i da postuju trud svog nastavnika one su resile da pred ko zna kim pokazu sve nepostojece kvalitete svoje dece, koji cak nisu ni primereni uzrastu tog deteta. Zato sto majke ne mogu da znaju sta je i kako nastavnik radio sa tom decom i one uopste ne shvataju da mi to primecujemo. Ima, doduse, onih koji imaju meru pa se zadrze na samo za nijansu boljem nivou nego sto je dete inace bilo… Uslovi za objektivno i realno ocenjivanje NE POSTOJE pa ga ne treba ni traziti od nas, nastavnika nego pronaci neko bolje resenje. Kakva je situacija bila ’99.? Kako je onda resen problem? Ne znam kako su tada resili, upisivala sam fakultet o tome znam ali ne znam kako je teklo zakljucivanje u ostalim razredima?

      1. Za srednje škole ’99 su prepisane sve ocene sa polugodišta i računate su one koje su bile u dnevniku iz drugog. Kod učenika koji su imali slabu iz nekog predmeta taj učenik je morao da se pojavi u školi bar 2 do 3 časa u nedelji radi konsultacija (podeli nastavnik pitanja, kući odgovoriš dodješ sledeći čas on te pita 2-3 pitanja ako odgovoriš tačno upiše ti pozitivnu ocenu ili višu ako si naučio za višu i kući)

        1. Vi svi izgleda zaboravljate da je prava sreca za sve koji smo ostali zivi…iako kazu da ovo jos nije gotovo! Lako ce se deca i nauciti i oceniti, samo kad ih ima… Pozdravljam sve one iskompleksirane roditelje koji bi hteli da im deca urade sve ono sto oni nisu!!! Ta deca nisu imala vremena ni za igranje ni za druzenje, za sport, ljubav…samo za telefon, tablet i televizor. Trebalo bi sa malo mislimo o njima.

  4. Pitanje za pisca teksta: „Da li mislite da učitelji/nastavnici/profesori trebaju da idu od učenika do učenika i da ih lično ocenjuju?“. Niste ništa predložili kao primer za ocenjivanje učenika, a delite lekciju onome ko se trudi da nešto radi.

    1. Novinar nije tu da resava stvari umesto onih koji su odgovorni vec da Vas i sve nas izvesti o problemu sto je ovim tekstom i uradjeno. Ni u jednom mediju do sada nisam videla da je neko izneo ovaj problem koji nije uopste mali kako se cini…

  5. Moje mišljenje je da bi trebalo prepisati ocene sa polugodišta. Mislim da je to najrealnije u ovim uslovima. Sva deca koja se bolje snalaze ovako imaće sigurno bolje ocene u sledećem razredu.

    1. Ne mogu prepisati ocene sa polugodista, one se svakako racunaju. Na kraju nastavvne, skolske godine se sabere prosecna ocena is prvog i prosecna ocena is drugog polugodista, i onda se podeli sa 2.

      1. To nije tacno. Zakljucna ocena ne sme biti manja od prosečne niti vece od najveće u dnevniku. Nije obavezujuca sredina o kojoj Vi govorite.

        1. Ovaj covek, ucenik 17 je upravu. A Vas molim da se ne mesate u stvari koje su Vam strane. Skinite aplikaciju es-dnevnik i bice Vam jasno kako mi prosvetari moramo zakljucivati ocene NA KRAJU SKOLSKE GODINE!

      2. Ma šta ima da se deli i računa podeliš ocene i gotovo. Kada dođu deca u naredni razred svakako na početku godine imate obnavljanja i inicijalne testove. Alo bre ljudi o čemu se radi. Ministarstvo reklo ovo, reklo ono – pa šta?! Jeste dali ocene – jeste, deca pratila nastavu – jesu, učestvovali u izradi domaćih zadataka – jesu. ŠTA IMA VIŠE DA SE POLEMIŠE. POZDRAV ZA SVE UČITELJE I NASTAVNIKE, HVALA VAM ZA SVE ♥️

  6. Situacija u koju nas dovodi ministarstvo ovom odlukom je grozna, za savesne prosvetare barem. Roditelji, naročito majke, su potpuno izgubile kompas, ne samo da rade zadatke umesto dece nego i razgovaraju sa nama umesto njih… Ako im damo ocenu za ono sto nam salju i rade, sigurno cemo ih nagraditi za nerad, varanje i laganje i to zaista nije fer prema ucenicima koji se zaista trude a ni prema nama samima koji se protezemo i van svih svojih granica sada. A ako im damo ocene koje znamo da zasluzuju, jer svako od nas zna koliko svako dete i zna i moze da napreduje u realnim uslovima, tu su roditelji koji samo cekaju priliku da se ustreme na nas i da odbrane svoju decu od nekakvih umisljenih napada, pretnji i mrznje nas nastavnika. Sindikati MORAJU da reaguju, ovakvo ocenjivanje nije moguce nikako od 3.razreda pa navise…

  7. Šta u svemu ovome ima validno. Zašto se uopšte i razmišlja o tome. Ta sva deca će da krenu u sledeći razred naredne školske. A da su tim istim prepisivanje naučili nešto, sigurno jesu. Deci podeliti ocenu koju već imaju ili ocenu više za bar uloženi trud za prepisivanje (2 u 3 ; 3 u 4; 4 u 5 i 5 u 5+ ) Za sve učitelje i nastavnike veliki poljubac .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.