Od 1. jula povećanje roditeljskog dodatka 1Foto: FoNet TV (arhiva)

Roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete biće povećan od 1. jula, kada stupaju na snagu Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji je danas usvojen u Skupštini Srbije.

Zakon previđa da roditelji za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina. U postupku ostvarivanja prava na roditeljski dodatak kao posebni uslovi predviđeni su redovna vakcinacija sve dece, redovno pohađanje pripremnog predškolskog programa i redovno pohađanje nastave u školama.

Izmene i dopune ovog zakona, kako se čulo tokom rasprave u parlamentu predstavljaju važan instrument populacione politike i deo predstavlja deo ukupne društvene brige o deci. Odnosi se na poboljšanje uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, posebne podsticaje za rađanje i podršku materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari