Od arheoloških do svemirskih tajni 1

Kako izgleda radni dan jednog astronauta, zašto iz nekih oblaka pada kiša a nekih sneg, zašto smo svi mi po malo migranti, samo su neka od pitanja na koje će odgovore dobiti svi oni koji posete Noć istraživača u Beogradu.

Manifestacija će biti održana poslednjeg petka u septembru od 17 do 22h , a ove godine pod sloganom “Istraži, prikaži, znanje potraži”. Cilj manifestacije je da mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje a ove godine program je u znaku migracija.

Na centralnoj lokaciji, Savskom šetalištu na Kalemegdanu, iz najrazličitijih istraživačkih uglova svi posetioci će imati priliku da sagledaju fenomen migracija. O pticama koje migriraju svakog proleća i onim što letuju u našim prostorima, svoja znanja posetiocima manifestacije preneće istraživači Društva za zaštitu ptica Srbije.

Zahvaljujući arheolozima Narodnog muzeja, posetioci će moći da se oprobaju u ulozi istraživača i pustolova kakav je Indijana Džons i otkriju dobro čuvane arheološke tajne. Na Kalemegdanu, na Savskom šetalištu, kod fontane “Borba”, Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoya Caffe Baru istraživači će na otvorenom predstaviti sebe i svoje ideje u novim, atraktivnim i interaktivnim programima koji su prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju predznanje.
Četiri ćoška, EU, Evo, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta, simbolično će označiti neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima. 

Od arheoloških do svemirskih tajni 2

U Muzeju Vuka i Dositeja, istraživači iz Narodnog muzeja, na primeru će pokazati šta znači kada kažemo da je jezik “živa stvar”, uz pomoć reči koje više ne postoje u našem jeziku poput ajgir, alav, alamunja, švester, švindler, švićka. Za one koji vole društvene igre, poput “Čoveče ne ljuti se”, pripremljena je edukativna šetnja antičkim putevima rimskih vojnika kroz Srbiju, a sve to u okviru programa “Nadmudrivanje sa naučnikom”.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

Sve informacije o programu mogu se naći na sajtu Noći istraživača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari