Od danas obavezne zimske gume, kazne do 20.000 dinara 1Foto: Pixabay / Alexei_other

Uprkos lepom vremenu, zakon je jasan – zimske gume su od danas obavezne, a kazne za vozače koji ih ne budu imali su i do 20.000 dinara.

Agencijea za bezbednost saobraćaja apelovala je da vozači iskoriste povoljne vremenske uslove i zamene na vreme gume. Čini se da vozaći poštuju pravila jer su u vulkanizerskim radionicama velike gužve.

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima postavljene zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, ali i da su zimske gume preporučljive i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

U periodu zamene pneumatika, preporuka vozačima je da ne postavljaju zimske pneumatike samo na prednje točkove.

Ukoliko se gume stave samo na prednju osovinu, lako može doći do proklizavanja automobila i zakretanja vozila u krivinama.

Sa druge strane, ukoliko se postave samo na zadnju osovinu, može se dogoditi da tokom skretanja prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

Zbog toga je veoma važno postaviti ih na sva četiri točka.

AMSS je ranije pojasnio da su vozači, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra do 1. aprila u obavezi da imaju sva četiri zimska pneumatika na automobilu.

Ne samo, kako se navodi, na pogonskim točkovima nego na sva četiri zimska pneumatika ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari