Od danas u kovid sistemu i Radon u Niškoj Banji 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Stacionar „Radon“ u Niškoj Banji od danas je zbog pogoršanja epidemiološke situacije ponovo u kovid sistemu, potvrdila je direktora Instituta za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ Marina Deljanin Ilić.

„Očekujemo prijem prvih pacijenata, nakon njihove trijaže na Klinici za infektivne bolesti u Nišu. Raspolažemo sa 100 postelja, od kojih je 50 sa kiseoničkom potporom“, izjavila je za agenciju Beta Deljanin Ilić.

Prema njenim rečima, do sada je u „Radonu“ lečeno više od 1.200 pacijenata obolelih od korona virusa, a  stacionar četvrti put postaje privremena kovid bolnica.

„U ‘crvenoj zoni’ bio je ove godine do marta. Sada imamo već razrađen sistem prelaska u kovid sistem i pripreme su mnogo brže nego ranije“, kazala je Deljanin Ilić.

Prema njenim rečima, Institut će nastaviti programe lečenja pacijenata obolelih od drugih bolesti, ali u smanjenom obimu, jer će najveći broj zaposlenih biti angažovan u „Radonu“.

„Radiće po dve kardiološke i dve ili tri reumatološke anbulante, ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i terapijski blok za pacijente sa teritorije Niša. Radiće i sala za ortopediju, za planirane operacije kukova“, navela je Deljanin Ilić.

U stacionaru „Terme“, dodala je, biće zbrinuto 60 do 70 pacijanata koji će imati rehabilitaciju neophodnu nakon infarkta miokarda i operacija na srcu.

U niškom Univerzitetskom kliničkom centru juče je na lečenju bilo 199 obolelih od korona virusa, od kojih je petoro dece.

Poslednjih dana u Nišu se korona virus svakodnevno potvrdi kod oko 300 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.