Od korona virusa u Srbiji najviše obolevaju mladi i radno aktivni 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Dok se novi talas obolevanja od kovida nadvio nad Srbijom, sa brojkama koje prelaze 5.000 novozaraženih u danu, u zdravstvu rade punom parom. Istovremeno, zdravstvena vlast najavljuje nove mere i zasedanje Kriznog štaba.

U sve tri kovid bolnice u Srbiji, u Kruševcu, Batajnici i Novom Sadu, brzo se pune bolesničke postelje zbog porasta obolelih od kovida. Najveći pristisak na bolničke kapacitete je u Kruševcu, gde se prema rečima direktora dr Vladana Cvetanovića svakodnevno javlja značajan broj obolelih i dosta njih sa težom kliničkom slikom.

– Trenutno je blizu 400 hospitalizovanih, a kapacitet bolnice je 500 postelja. Broj obolelih se dramatično povećava i svakog dana se povećava broj pacijenata koji se kod nas prima na hospitalno lečenje, sa teškom kliničkom slikom, navodi dr Vladan Cvetanović.

U Vojvodini je situacija nešto povoljnija, u regionalnim bolnicama u severnoj pokrajini na infektivnim odeljenjima sa oko 20 postelja u proseku, sem u Senti, gde nema infektivnog odeljenja, smeštaju su blaži slučajevi. Mnogi pacijenti se uz nadzor lekara leče kod kuće, dok se najteži slučajevi šalju u kovid bolnicu u Novom Sadu, koja ima blizu 600 postelja. U njoj su trenutno popunjene 122 postelje a sedam pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji.

Predsednik Društva infektologa Srbije, profesor dr Tomislav Preveden, koji radi sa obolelima od kovida u novosadskoj kovid bolnici, kaže da je opterećenje na zdravstvo veliko, ali da kovid bolnice upravo služe da se taj pritisak smanji na regionalnom nivou.

– Opterećenje je više na lekarima a manje na smeštajnom nivou, ne može se brzo osposobiti veliki broj lekara za rad u kovidu. Za sada samo primamo pacijente ali verujem da ćemo za dve nedelje početi sa otpuštanjima. Sigurno će se i lokalne bolnice uključivati, po potrebi. Kada je reč o lečenju, još uvek je na snazi jedanaesti protokol, nije bilo uvođenja novih pravila. Bolest je takva da nema antivirusnog leka, ali bar imamo vakcinu. Vakcinacija je za sada jedino efikasno sredstvo koje imamo na putu borbe sa ovom infekcijom, osim mera distanciranja i epidemijskih mera, kaže dr Preveden.

Na težinu kliničke slike kod novoobolelih, prema njegovim rečima, utiče dosta faktora, a presudna je vakcinisanost.

– Nama se i sada javljaju pacijenti koji su oboleli a vakcinisani su ali su oni u manjem broju, i imaju značajno povoljniju kliničku sliku. Najviše novoobolelih je nevakcinisano. Ako otprilike primimo 20 pacijenata sa kovidom, jedan od njih je vakcinisan, a ostali nisu. Što se tiče starosne kategorije obolelih, u početku epidemije imali smo veliko obolevanje starijih od 60 godina, ali nakon vakcinacije sada je najviše obolelih mlađe dobi. Sada se starosna grupa obolelih kreće od 20 do 60 godina, to su mladi i radno aktivno stanovništvo. Mladi su često i prenosioci bolesti, ako imaju blažu kliničku sliku, oni se opuste i ne vode računa o kontaktima, pa lako budu prenosioci. Naravno, ima mladih pacijenata i sa veoma teškim stanjima, što je individualno i često uslovljeno imunitetom ili hroničnim bolestima, kaže dr Tomislav Preveden za Danas.

U kovid bolnici Batajnica, koja je i najveća u zemlji u sistemu kovid bolnica, ni nakon obraćanja Ministarstvu zdravlja nismo dobili podatke o broju primljenih pacijenata i njihovoj kliničkoj slici. Prema podacima do kojih smo došli, ova bolnica raspolaže sa 900 bolničkih postelja, od kojih je do sada blizu 600 popunjeno.

Novih 390 slučajeva u Srednjem Banatu

U Srednjobanatskom okrugu, u proteklih sedam dana, registrovano je 390 novih slučajeva zaraze virusom korona, saopštio je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin. Najviše potvrđenih slučajeva je u Zrenjaninu, gde je 338 građana zaraženo. U opštini Novi Bečej je 88 zaraženih, Novoj Crnji 76, u opštini Žitište potvrđeno je 69 aktivnih slučajeva zaraze, a u opštini Sečanj 29.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari