Pretres porodične kuće haškog begunca Ratka Mladića u Ulici Blagoja Parovića 119 na Banovom brdu, koji je trajao osam časova, završen je juče oko 14.30, potvrdio je za Danas Svetozar Vujačić, advokat Mladićevih. Policija je, prema rečima Vujačića, privremeno oduzela nekoliko video kaseta, rokovnika starih više od deset godina, zabeleške, kao i određenu sumu novca, čiji iznos nije želeo da precizira. Zapisnik o privremeno oduzetim stvarima potpisala su i dvojica svedoka, odnosno komšije. Prema nezvaničnim podacima, u akciji je oduzeto ukupno više od 70.000 evra, od čega 12.000 od Mladićevog sina.

 

Prema rečima advokata porodice Ratka Mladića, Miloša Šaljića, nije imala mnogo toga da odnese. On je izjavio da je u porodičnoj kući haškog begunca policija zaplenila oko 14.000 evra. Od Mladićevog sina Darka oduzeto 12.000 evra, a od supruge Bose Mladić dve hiljade evra.

Šaljić je rekao da je rad istražnih organa bio adekvatan, dok je upad specijalnih jedinica policije ocenio kao nekorektan, jer je u kući bila samo Mladićeva supruga, koja se zbog toga veoma potresla. Sem Mladićeve kuće, pretresena je i susedna sa tri stana i u jednom je pronađeno navodno oko 60 hiljada evra. Prema nezvaničnim informacijama, ova suma je je oduzeta od poznatog beogradskog urologa Jovana Hadži-Đokića, nekadašnjeg načelnika Kliničkog centra i, tokom devedesetih, visokog funkcionera Jugoslovenske levice. Međutim, Hadži-Đokić je izjavio jednom dnevnom listu da je u njegovom stanu, koji je upravo prodao, pronađeno oružje za koje ima urednu dozvolu, ali ne i novac. Interesantno je da se sinoć nakon šestomesečnog odsustva u Beograd vratio Darko Mladić.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za Danas da je reč o redovnim aktivnostima Akcionog tima u sklopu sprovođenja Akcionog plana za saradnju sa Haškim sudom i da je cilj akcije sprečavanje finansijske podrške ovom haškom optuženiku i prikupljanje dokumentacije. On dodaje da su aktivnost na potrazi za haškim beguncima kontinuirane, ali da su nekad vidljive, a nekad ne.

Pretres je obavljen po nalogu istražnog sudije Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Tokom pretresa pripadnici policije i Žandarmerije su blokirali prilaz kući, a sva vozila koja su izlazila iz okolnih kuća bila su pretresena. Takođe, bio je usporen i gradski prevoz u Ulici Blagoja Parovića.

Bramerc: Ključno hapšenje begunaca

Hag – Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc upozorio je juče u Hagu da bi ostanak preostale dvojice begunaca na slobodi imao negativan uticaj na nasleđe suda. Na međunarodnoj konferenciji o nasleđu Tribunala, Bramerc je rekao da će haško tužilaštvo najviše doprineti nasleđu koje sud ostavlja tako što će „okončati tekuće procese“, ali i obezbediti da begunci, Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu uhapšeni. Glavni tužilac je naglasio da će „uspeh Tribunala u krajnjoj liniji zavisiti od toga kako će naš rad nastaviti nacionalna pravosuđa“ u regionu bivše Jugoslavije.





http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf

Pretres kuće Ratka Mladića u ulici Blagoja Parovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari