Od naučnih prskalica do zavaravanja čula 1Foto: fenomen.rs

Poslednja nedelja juna u beogradskom naučnom centru Fenomen protekla je u znaku predstavljanja završnih radova prve generacija mladih naučnika koji su prethodnih deset meseci bili deo velike naučne avanture, jedinstvene u gradu.

Više od osamdeset polaznika Fenomena pokazalo je koliko uz odgovarajući pristup nauka i naučne teorije mogu da budu zanimljivo i plodno igralište. Kako se navodi u saopštenju, brojnim posetiocima ovog naučnog centra oni su predstavili  svoje završne projekte iz biologije, ekologije, hemije, fizike i psihologije.  Mladi laboranti za ovu priliku su, uz pomoć odabranih mentora, priredili multimedijalna predavanja ali i osmislili svoje prve  eksperimente koji su na zabavan način sumirali sve ono na čemu se u Fenomenu vredno radilo prethodnih meseci.

Oni kojima je fizika bila najzanimljivija pokazali su na koji način elektricitet može da utiče na Fenomenove male naučnike, dok su  zaljubljenici u hemiju predstavili jedinstvene naučne prskalice
napravljene u „kućnoj laboratoriji“. Biolozi su otkrili zašto postajemo  gladni kada vidimo ili pomirišemo hranu, ekolozi su ukazali na probleme ugroženih životinjskih vrsti, dok su budući psiholozi varljivim putem  iluzija proveli posetioce Fenomena kroz svet naših čula.

Iako se tokom jula i avgusta naučne radionice i predavnja u Fenomenu  neće odvijati, upis novih polaznika je u toku, pa svi zainteresovani  roditelji i njihovi radoznalci mogu da posete ovaj naučni centar u Hadži  Prodanovoj 16 u Beogradu. Novi ciklus na kojem će se izučavati deset novih fenomena, kreće od septembra, a sve informacije uz formular za  prijavu mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Fenomena. (www.fenomen.rs)

O Fenomenu

Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije u Srbiji, Festivala nauke i Noći muzeja, pokrenuli su naučni centar Fenomen tokom leta 2017. godine, a prva generacija polaznika upisana je već u septembru. Svakog meseca pod okriljem odabrane teme – jednog fenomena – zaljubljenici u nauku u posebno oformljenim grupama izučavali su elektricitet, boje, energiju i ostale prirodne fenomene uz pomoć Fenomenovog tima predavača i naučnika. Fenomen je uspešno spojio fiziku i hemiju, biologiju i psihologiju, osvetljujući tako svakog meseca po jedan fenomen iz različitih uglova, pružajući svojim polaznicima jasan uvid u sve aspekte odabrane pojave, podstičući ih da svoje eksperimente i istraživanja nakon laboratorijskih druženja sprovode i kod kuće. Zahvaljujući tome, svi polaznici uz pomoć svojih mentora u Fenomenu razvijaju naučni način razmišljanja, kritički pristup i promišljanje problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari