Od početka godine ubijena 31 žena 1

Za protekle četiri godine u porodičnim svađama ubije su 172 žene. Globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počinje danas i trajaće do 10. decembra, kada je Međunarodni dan ljudskih prava.

Jasmina Puhača iz MUP-a kaže za RTS da novi zakon predviđa i kazne za sve uključene u sprečavanje nasilja u porodici.

Jasmina Puhača je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetila da novi zakon o porodičnom nasilju daje ovlašćenja policiji da iseli nasilnika za 48 sati i da mu izrekne zabranu prilaska.
„U slučaju kada se prijavi nasilje, na lice mesta izlazi policija koja o događaju obaveštava policijskog službenika za sprečavanje nasilja u porodici, koji je iz Kriminalističke policije“, naglašava Puhača.

Prema njenim rečima, on će imati zadatak da napravi procenu rizika u odnosu na konkretnu situaciju.

„To podrazumeva da proceni da li ima dece, da priključi obaveštenja o ranijim događajima, da li nasilnik poseduje oružje, da li je zavisnik od alkohola ili psihoaktivnih supstanci itd. Odgovoran deo je na policijskom službeniku. U zavisnosti od procene, moći će da izrekne meru zaštite i da obavesti tužioca, koji ima zadatak da za 48 sati listu rizika dostavi sudu“, objašnjava Puhača.
Takođe, zakon predviđa specijalnu obuku koja podrazumeva set novih znanja i veština u procenjivanju nasilja.

„Kako će to izgledati u praksi, čekaćemo da pokaže vreme s obzirom na to da policija ima vremena da se pripremi jer primena zakona kreće od polovine 2017. godine“, dodaje Puhača.
Zakon predviđa i kazne za sve uključene u sprečavanje nasilja u porodici.

„To ne menja bitno ulogu službenika jer je policija i ranije bila u situaciji da njen rad bude kontrolisan od strane sektora unutrašnje kontrole“, napominje Puhača.
Ističe i da zakon predviđa prijavljivanje nasilnika od strane komšija napominjući da onaj koji prijavljuje nije potrebno da se predstavi.

U Beogradu će u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ do 10. decembra simbolično narandžastom bojom biti osvetljeni znameniti objekti: zgrade Vlade, Skupština Srbije, Grada Beograda, Most na Adi, Pobednik…

Na beogradskom Trgu Republike biće instaliran i veliki SOS telefon preko koga će svi moći da čuju podatke o tome koliko je žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji.
Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost na čijem čelu je Zorana Mihajlović, obeležilo je juče početak kampanje dok je Skupština Srbije u sredu usvojila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

 

KLJUČNA PRIMENA ZAKONA

Policija, tužilaštvo, sudovi i centri za socijalni rad su ključne institucije u sprečavanju porodičnog nasilja čije su najčešće žrtve žene, izjavio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Omerović je rekao da je Srbija, usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izmenama Krivičnog zakonika, poslala jasnu poruku nasilnicima da država stoji iza zaštite žrtava.

Omerović je ocenio da ti zakoni omogućavaju uspešnu borbu protiv nasilja u porodici, jer državnim organima daju jasna ovlašćenja kako da zaštitu žrtava sprovedu u delo.

Ne treba zanemariti ni ulogu nevladinih organizacija koje su prve prepoznale ovaj problem i prve reagovale, istakao je Omerović i izrazio nadu da će nevladine organizacije pratiti primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Omerović je ocenio i da prevencija nasilja u porodici počinje od najranijeg uzrasta i da je za suzbijanje nasilja nad ženama važno efikasno sprovoditi zakone i kazniti počinioce.

Potrebno je da preduzimamo preventivne mere i da otklanjamo uzroke ove teške pojave. To podrazumeva jačanje svesti javnosti i pojedinaca i preduzimanje efikasnih mera za unapređenje položaja žena u društvu u svim oblastima, podvukao je Omerović.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović je ukazala da su u Srbiji samo u protekle dve sedmice dve žene ubijene u partnerskom nasilju.

Stevanović je izrazila nadu da će izmene zakona omogućiti efikasnije rešenje problema nasilja u porodici i da će Srbija uspeti da ispravi nedostatke u radu svojih institucija radi zaštite žrtve nasilja i kažnjavanja nasilnika.

Normativni okvir je važan, ali treba videti i kako postupaju nadležne institucije i šta se preduzima kada se javi žrtva nasilja, napomenula je Stevanović.

Ona je istakla da treba jasno poslati poruku da je nasilje zabranjeno i da će odgovorni biti kažnjeni.

Donošenjem novog zakona idemo i na temu lične odgovornosti, smatra Stevanović koja je ukazala da postoje državne institucije u kojima se ponavljaju propusti u radu u slučajevima porodičnog nasilja.

Od početka godine ubijena 31 žena 2

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Moramo da ojačamo resurse i da imamo dovoljan broj zaposlenih koji mogu da se bave problemmom porodičnog nasilja i da ti ljudi budu osposbljeni, jer samo tada možemo da postavimo pitanje lične odogovornosti i propusta koji su se dešavali, napomenula je Stevanović.

Šef Odeljenja Misije OEBS u Srbiji za demorkatizaciju Jan Lueneburg je istakao da treba primenjivati politiku nulte tolerancije za nasilje u porodici i nasilje nad ženama.

On je ocenio da se sa nasiljem nad ženama susreću sve zemlje i da je ta vrsta nasilja jedan od najvećih problema za poboljšanje položaja žena.

Prema Lueneburgu, važno je raditi na prevenciji i promeni modela ponašanja kako bi se efikasnije rešio problem nasilja nad ženama, a Misija OEBS je spremna da u tom poslu pomogne.Fonet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari