Festival dramskih amatera sela Srbije je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja.

Počeo je nanametljivo sa amaterima Opštine Malo Crniće da bi ubrzo okupio sva amaterska pozorišta i dramske sekcije pri kulturno-umetničkim društvima iz cele zemlje. Ove godine na Fedras-u u Malom Crniću koji će trajati do 22. oktobra takmiči se 14 predstava. Fedras je svečano otvorila predstava Omladinskog amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića, „Revizor“, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Dejana Cicmilovića.

U petak, 16. oktobra od 10 časova učenici osnovnih škola iz Toponice, Boževca i Smoljinca, izvešće predstavu „Čarobnjak iz Oza“, autora Frenka Bauma, u režiji Radiše Stojićevića, a od 12 časova na programu je omladinska predstava osnovnih škola iz Toponice, Boževca i Smoljinca „Sluga dvaju gospodara“, Karla Goldonija, u režiji Fuada Tabučića. Od 19 časova gostuje Amatersko pozorište Ćićevac, sa predstavom „Urnebesna tragedija“, autora Dušana Kovačevića, u režiji Zorana Obradovića.

Za subotu, 17. oktobar najavljen je nastup KUD-a „Kruščić“ i Dramskog studija „Luča“, predstavom „Velika drama“, Siniše Kovačevića, u režiji Dejana Cicmilovića.

U nedelju, 18. oktobra od 19 časova KUD „Dr Borislav Jankulov“ iz Jaše Tomića i Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov-Đekša“ iz Jaše Tomića, izvešće predstavu „Narodni poslanik“, Branislava Nušića, u režiji Stevana Popare.

U ponedeljak, 19. oktobra, na programu je predstava „Prokletstvo“, autora Semira Gicića, u režiji Nenada Despotovića, u izvođenju KUD „Stari Kostolac“. Od 21 čas sledi predstava „Svet“, autora Branislava Nušića, u izvođenju glumaca Doma kulture „Vlada Marjanović“ i KUD-a „Kruševo“ iz Starog Sela i Velike Plane.

Utorak, 20. oktobar gostuje Amatersko pozorište „Obilić“ iz Krnjeva, predstavom „Sve je to samo šlic“, autora i reditelja Gorana Lekića. Oni će nastupiti od 19 časova, dok će od 21 čas publika moći da pogleda predstavu „Seme“, autora Miroljuba Nedeovića, u režiji Živorada Đokića.

U sredu, 21. oktobra od 19 i 30 časova Dramski studio KUD „Branko Radičević“ iz Boževca, izvešće predstavu „Meta“, autora Pavela Kohuta, u režiji Saše B. Latinovića. Od 21 čas publika će moći da pogleda duodramu „Kod gospodina Šermana“, u režiji Fuada Tabučića.

Poslednje večeri festivala na zatvaranju, 22. oktobra, publika će moći da pogleda predstavu „Metar i po do Cezara“, autora Slaviše Radovanovića, u režiji Vesne Stanković.

Predstave će ocenjivati žiri publike i žiri festivala. Žiri publike čine: Ivan Ignjatović iz Crljenca, Antileta Živković, pesnikinja iz Toponice i Slavoljub Milošević Caki, slikar iz Salakovca. U žiriju festivala su: Boško Puletić, dramski umetnik iz Beograda, Dragan Jovičić Jović, reditelj iz Beograda i Vlada Ris, profesor književnosti iz Novog Sada.

Organizatori FEDRAS-a su Centar za kulturu Malo Crniće sa svojim telima, opština Malo Crniće i Savez amatera Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari