Uvodnim izlaganjem Biljane Janderka, zamenika predsednika Saveta Gradske mesne zajednice o istorijatu Kostolca i rezultatima između dva praznika, u Kostolcu je u utorak svečano obeležen 13. oktobar- Dan oslobođenja Kostolca. Svečanosti su prisustvovali i brojni gosti iz lokalne samouprave, privrednog, kulturnog i političkog vrha buduće Gradske opštine Kostolac.

– Samo godinu dana pre oslobađanja Kostolca, ovde je formiran prvi površinski kop na ovim prostorima i ovde je prvi put počela organizovana proizvodnja uglja. Još 1870. godine je ovde Đorđe Vajfert prvi počeo da otkopava ugalj u tadašnjoj jamskoj proizvodnji, a sledeće godine mi ćemo biti među nosiocima jubileja- 140 godina proizvodnje uglja u Kostolcu i istovremeno praktično 140 godina od industrijalizacije Srbije. Veza između Privrednog društva TE- KO Kostolac i Kostolca nije u rukama rukovodstva sadašnje Mesne zajednice ni direktora Privrednog društva, odnosno Poslovodstva. Te veze su ustanovljene dosta ranije, one su formirane kroz kadrovsku strukturu samog preduzeća, kroz strukturu samog grada i kroz strukture koje zajednički koristimo a samim tim moramo ih i zajednički održavati i unapređivati, naglasio je između ostalog na svečanosti Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva TE- KO Kostolac.

– Dobijanjem statusa grada Požarevac je dobio mogućnost da formira dve Gradske opštine, opštinu Požarevac i opštinu Kostolac. To su dva grada na udaljenosti od deset kilometara sa zajedničkim problemima, stanovništvo je solidarno, želi da živi zajedno ali koje ima i različite probleme koje želi da na različite načine i reši. Iz tog razloga je i bilo prirodno da Kostolac dobije Gradsku opštinu kako bi njegovi žitelji mogli da na pravi način ostvare svoje životne potrebe. Gradska opština Kostolac koja će profunkcionisati nakon izbora 6. decembra predstavljaće servis građana koji će moći da ostvare sve one potrebe ne dolazeći pritom u Požarevac. S druge strane, mi znamo da Privredno društvo TE- KO Kostolac koje kao gigant živi na ovim prostorima sa nagomilanim problemima iz oblasti ekologije mora da ima partnera za priču, napomenuo je Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca.

O transformaciji Gradske mesne zajednice u Gradsku opštinu Kostolac na svečanosti je govorio Miomir Ilić, predsednik Gradske skupštine i predsednik Radne grupe za predlog izmene i dopune statuta grada Požarevca.

– U radu Radne grupe za predlog izmene i dopune statuta grada Požarevca sa ciljem da se odredi status buduće Gradske opštine Kostolac učestvovali su predstavnici vlasti i opozicije, vladinih i nevladinih organizacija. Taj predlog usvojila je Skupština grada i donela odluku da se izbori za odbornike buduće Gradske opštine Kostolac raspišu za 6. decembar ove godine. Želeo bih da istaknem da su u radu Radne grupe učestvovali i pojedinci koji koriste ovaj trenutak da u vidu neodgovornih i politikanstkih izjava u medijima, verovatno da bi pridobili što veći broj glasova na predstojećim izborima, izlaze iz konteksta dogovorenog na brojnim sastancima. Želeo bih da napomenem da će uprkos tome izbori proteći u okviru dogovorenog i zakonski propisanih normi, da je izborna utakmica počela i apelujem na građane Kostolca da na izborima glasaju za najbolje kandidate, za one koji će se zalagati za ostvarenje njihovih pre svega potreba, jer to će na pravi način biti odgovor onima koji tvrde da izborne liste treba predavati u Gradskoj mesnoj zajednici Kostolac, a ne Gradskoj izbornoj komisiji. Tim pre što Gradska opština Kostolac još uvek ne postoji, istakao je tom prilikom Miomir Ilić.

Na kraju svečanosti priređen je i prigodan kulturno- umetnički program u kome su učestvovali Veroslava Malešević, Ivana Batić i Milan Milosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari