Odblokiran izbor tužilaca 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Državno veće tužilaca (DVT) usvojilo je novi Pravilnik o kriterijumima za ocenu kandidata za zamenike javnih tužilaca čime su otklonjene pravne prepreke za prijem novih kadrova u tužilaštva.

Iako priznaju napredak, iz Alumni kluba Pravosudne akademije kažu da ključne manjkavosti pravilnika nisu izbačene, zbog čega će od Ustavnog suda zatražiti ocenu zakonitosti i ovog dokumenta.

„DVT je pravilnik doneo bez ikakve javne rasprave i najave, ne čekajući odluku suda o prethodnom pravilniku i na taj način pokušava da zaobiđe donetu privremenu meru i da odmah nastavi sa sprovođenjem novih konkursa. Ovo je faktičko priznanje donosioca da prethodni pravilnik nije zakonit i priznanje da su prethodni izbori za zamenike tužioca pravno manjkavi“, navode iz Alumni kluba Pravosudne akademije.

Predstavnici ovog udruženja su upravo „zaslužni“ za donošenje novog pravilnika. Oni su krajem prošle godine podneli Ustavnom sudu zahtev za ocenu zakonitosti prethodnog pravilnika, a po njihovom zahtevu je i 19. jula ove godine obustavljena njegova primena, čime je praktično blokiran izbor novih zamenika javnih tužilaca. Kako, prema njihovom mišljenju, novi pravilnik nije ispravio ključne manjkavosti prethodnog, najavili su ponovo obraćanje Ustavnom sudu.

U Udruženju tužilaca Srbije (UTS), s druge strane, pozdravljaju donošenje Pravilnika, navodeći da je to u interesu građana, pošto se na taj način jačaju kapaciteti tužilaštva koji su dovedeni do krajnjih granica.

– Postavlja se pitanje šta je to trebalo da uradi DVT, da čeka odluku Ustavnog suda narednih godina i da ne vrši osnovnu ulogu, odnosno da ne sprovodi postupak izbora zamenika javnih tužilaca, kaže za Danas Nenad Stefanović, član UO UTS-a.

On tvrdnju Alumni kluba Pravosudne akademije ocenjuje kao malicioznu, navodeći da su sve odredbe koje se nalaze u pravilniku prošle temeljnu javnu raspravu i da predstavljaju konsenzus svih strukovnih udruženja.

– U Pravilniku se ne nalaze više osporene odredbe pred Ustavnim sudom, a koje se tiču postupka dodatnog rangiranja kandidata koji polažu test i kandidata Pravosudne akademije, a koje su po mišljenju UTS-a pravične i davale su jednaku šansu svim kandidatima bez obzira da li se radi o tužilačkim pomoćnicima ili „akademcima“, navodi Stefanović.

Podsetimo, Državno veće tužilaca je u septembru prošle godine usvojilo Pravilnik o kriterijumima za ocenu kandidata za zamenike javnih tužilaca, sa ciljem da se u proces izbora zamenika tužioca uvedu jasni kriterijumi. Pravilnikom su propisani uslovi koje kandidati moraju da ispune da bi od strane DVT-a bili predloženi za pozicije zamenika tužioca, kao i testovi na osnovu kojih se rangiraju. Ipak, smatrajući da pravilnik ostavlja isuviše diskrecionog ovlašćenja članovima DVT-a u postupku rangiranja kandidata i protivreči Zakonu o javnim tužiocima, članovi Alumni kluba Pravosudne akademije su krajem 2016. godine podneli Ustavnom sudu zahtev za ocenu zakonitosti. Ustavni sud je 19. jula doneo privremenu meru da se do donošenja konačne odluke Pravilnik stavi van snage. Između podnošenja zahteva za ocenu zakonitosti i donošenja privremene mere, DVT je raspisao tri konkursa za izbor ukupno 27 zamenika javnih tužioca. Prema Ustavu i zakonu, zamenike javnih tužilaca na predlog Državnog veća tužilaca bira Narodna skupština.

Nagrada za Udruženje tužilaca Srbije

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije, Goran Ilić primio je juče u Kini nagradu, koja je dodeljena kao priznanje za ostvarivanje ciljeva i standarda Međunarodnog udruženja tužilaca i organizaciju Treće globalne konferencije udruženja tužilaca u Beogradu. Priznanje je predsedniku strukovnog udruženja tužilaca Srbije, Goranu Iliću uručio predsednik Međunarodnog udruženja tužilaca (IAP) Gerhrad Jaroš (Gerhard Jarosh) na svečanoj ceremoniji u okviru Dvadeset druge godišnje konferencije Međunarodnog udruženja tužilaca. U obrazloženju odluke o dodeli nagrade, Izvršni odbor Međunarodnog udruženja tužilaca, pored ostalog, je naveo da je odluku doneo ceneći doprinos Udruženja javnih tužilaca Srbije vladavini prava i zaštiti samostalnosti tužilaca u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari