Odbor za kontrolu službi bezbednosti usvojio izveštaje o VBA i VOA 1Ilustracija Foto: Beta/Milan Obradović

Odbor za kontrolu službi bezbednosti, na sednicama zatvorenim za javnost, održanim 9. jula 2019. godine, razmatrao je i usvojio izveštaje o radu Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije, za prethodni period.

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti pružili su punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, svim državnim organima i službama bezbednosti u naporima koje ulažu na zaštiti i očuvanju bezbednosti Republike Srbije i svih njenih građana. U slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Odbor je oštro osudio pokušaj takozvanih vlasti u Prištini da skrene pažnju sa stvarnih izvršilaca, nalogodavaca i motiva.

Članovi Odbora oštro su osudili orkestriranu agresivnu kampanju, tzv. vlasti u Prištini, čiji je krajnji cilj proterivanje građana srpske nacionalnosti i sprečavanje svih njihovih veza sa Republikom Srbijom. Svima je jasno da je na delu stvaranje Velike Albanije i da se cela ova kampanja vodi i kordinira iz jednog centra, što je ovih dana dokazano i namerom Prištine i Tirane da formiraju zajedničke ambasade. Predsednik Vučić je u prethodnom periodu upozoravao na ovakav krajnji ishod i Odbor očekuje reakciju međunarodne zajednice, kako na sprečavanju stvaranja etničkih čistih država u regionu, tako i na zaštiti života građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

Kako je istaknuto u diskusiji, aktuelna bezbednosna situacija zahteva intenzivno angažovanje svih državnih struktura kao i organa bezbednosti Republike Srbije. U tom smislu, članovi Odbora pružili su punu podršku daljem koordiniranom i usklađenom radu službi bezbednosti na planu zaštite nacionalnih interesa i primene bezbednosno-obaveštajne politike Republike Srbije.

Po oceni članova Odbora, izveštaji vojnih službi bezbednosti su detaljni i kvalitetni i pružaju sveobuhvatan uvid u rad i rezultate koje su Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija ostvarile u izveštajnom periodu.

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti pozitivno su ocenili profesionalno postupanje i rad pripadnika Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije na ostvarivanju prioritetnih zadataka u izveštajnom periodu i naglasili punu podršku njihovom daljem angažovanju na realizaciji težišnih zadataka. Konstatovano je da su vojne službe bezbednosti u izveštajnom periodu sve zadatke iz svojih nadležnosti vršile u skladu sa važećim pozitivno-pravnim propisima, u interesu zaštite bezbednosti Republike Srbije i svih njenih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari