Odbor za obrazovanje o članovima NPS posle praznika 1Aleksandar Lipkovski

Sednica Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije na kojoj treba da se utvrdi lista kandidata za 22 člana Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), kojima mandat ističe 25. maja, biće održana odmah posle prvomajskih praznika.

To je za Danas potvrdio predsednik Odbora Muamer Zukorlić, napominjući da će to telo „obaviti svoj deo posla, a sve ostalo je na Skupštini“. Prema našim saznanjima, sva stručna društva dostavila su svoje predloge Odboru za obrazovanje, koji po zakonu utvrđuje listu kanditata, a bira ih parlament. Kada će se poslanici o predlogu izjašnjavati zavisi od političkog dogovora, s obzirom da bi na dnevnom redu Skupštine uskoro trebalo da se nađe i novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Kako nam je objašnjeno, nije realno da Skupština sada bira deo članova NPS-a, a da nakon toga na dnevni red dođe zakon koji predviđa da Savet ima manji broj članova koje bi birala Vlada Srbije i da to rešenje odmah stupi na snagu. Pretpostavlja se da će prelaznim odredbama biti precizirano koliko će trajati mandat postojećim članovima do stupanja na snagu novog zakona.

Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski kaže za Danas da će naredna sednica biti 9. maja i da postoji mogućnost da se, ako bude neophodno, Savet sastane još jednom do 25. maja. Nakon toga, „jačoj“ polovini od 22 člana mandat ističe, a preostalih 21 član neće moći da odlučuje. Upitan da li očekuje opstrukcije u parlamentu i prolongiranje izbora dela članova NPS zbog njegovog angažmana u Političkom savetu Dveri, ali i povremenog neslaganja sa Ministarstvom prosvete, Lipkovski odgovara da ne veruje da će se to desiti.

– Ako zakon kaže da treba izabrati 22 člana NPS onda to treba uraditi, a ako se nekom ne sviđa predsednik može da pokrene odgovarajuću zakonsku proceduru da se on opozove. Što se tiče neslaganja, ona su po mom mišljenju produktivna. Ne vidim nikakav interes državnih organa da koče konstituisanje NPS-a. Opšti društveni interes je da Savet funkcioniše. Ne bi bilo dobro da se ponovi situacija od pre dve godine, kada Savet devet meseci nije radio jer nisu bili izabrani odgovarajući predstavnici u Skupštini – navodi Lipkovski.

Prema našim saznanjima, varijanta da umesto izbora nova 22 člana postojećim bude produžen mandat za devet meseci, koliko je Savet tokom 2015. bio blokiran, nije realna. Upućeni kažu da Skupštini na ruku ide činjenica da bi NPS posle maja mogao da održi samo još jednu sednicu u junu, a nakon toga po pravilu sledi letnja pauza do septembra. Ipak, ranije se dešavalo da NPS zaseda i početkom jula, ukoliko bi neke važne stvari bile na dnevnom redu.

Javna rasprava o novom zakonu 5. maja

Prema nezvaničnim sazanjima Danasa, Ministarstvo prosvete nije odustalo od ideje da promeni nadležnosti, sastav i način izbora NPS-a. Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji bi na javnoj raspravi trebalo da se nađe 5. maja, predviđa da NPS bude savetodavno telo. Umesto Skupštine Srbije, NPS bi ubuduće birala Vlada, a broj članova bi sa sadašnjih 43 bio smanjen na 33. Predloženo je i skraćenje mandata članovima, i to sa sadašnjih šest na četiri godine. Prelaznim odredbama je predviđeno da mandat postojećim članovima NPS-a prestaje po isteku roka od godinu dana, od trenutka stupanja na snagu novog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari