Mermerna ploča posvećena generalu Jovanu Janošu Damjaniću, koja je otkrivena u Adi povodom mađarskog nacionalnog praznika, poklon je bratskog grada Budakalaš iz Mađarske, gde je isti reljef ugrađen u ogradu pravoslavne crkve, navodi u izjavi za medije predsednik Opštine Ada Zoltan Bilicki.

On se javnosti obratio nakon negodovanja dela građana u ovom mestu, koji tvrde da je postavljanje takvog spomen-obeležja provokacija, jer je reč o „ubici Srba i izdajniku svog naroda“.

Bilicki napominje da je temeljac spomeniku postavljen još u oktobru prošle godine i da dosad nije bilo protivljenja takvoj akciji.

Odluku o postavljanju reljefa doneo je lokalni parlament jednoglasno, uz podršku svih stranaka, pa i uz glasove odbornika SNS, koji su prisustvovali i otkrivanju spomenika, tvrdi predsednik SO Ada. „Činjenice da takva ploča stoji na pravoslavnoj crkvi u Budakalašu i da ime Damjanića nose ulice u nekoliko opština u Vojvodini, govore da nije postojala namera stvaranja nacionalne i verske mržnje među narodima. Snaga demokratije i složnosti između raznih naroda ogleda se i u tome što prihvataju i poštuju tuđu kulturu i istoriju, što uključuje i istorijske ličnosti, bez obzira na to što ih oni različito doživljavaju“, navodi, između ostalog, u svojoj izjavi Zoltan Bilicki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari