Odbornik pita: Da li će se Zrenjanin daviti u đubretu 1Foto: M.P. / Danas

Kada štrajkuju komunalci i đubretari mnogi evropski gradovi ostanu zatrpani đubretom a da li takva sudbina čeka Zrenjanin pitali su odbornici opozicione nove DSS gradonačelnika Zrenjanina i Gradsko veće na jučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta.

Povod je najava štajka u JKP „Čistoća i zelenilo“, trvde zrenjaninski odbornici, koji su zatražili od lokalne vlasti da javnost obavesti o dešavanjima u ovom preudzeću i dostavi informacije o trenutnoj situaciji u vezi štrajka koji je u najavi kao i o razlozima za štrajk.

„Koliko znamo, u dugom vremenskom poriodu iza nas, nije bilo štrajkova u javnim preduzećima. Zato je važno da znamo šta s edešava u JKP Čistoća. Druga konotacija je vezana za plate. Troškovi zarada su povećani za 11 miliona dinara i to po osnovu povećanja minimalne cene rada. Iz tog razloga, Skupština je i dala saglasnost da se cene usluga javnih preduzeća povećaju. Međutim, nezvanično se spominje da povećanje nije obračunato kod svih radnika“, kaže odbornik Nove DSS Ljubomir Erdeljan.

On navodi da „neki radnici primaju istu platu tokom cele kalendarske 2022. godine“ i da su nezadovoljni.

„Verovatno je i bunt i nezadovoljstvo kao i najavljen štrajk radnika dokaz za to. Molimo odgvorne da grad Zrenjanin ne doživi sudbinu nekih gradova u Evropi, gde su se gradjani „davili“ u djubretu zbog štrajka komunalnih radnika“, upozorava odbornik Erdeljan.

Kako nazvanično saznajemo, nakon sednice skupštine Zrenjanina juče je primljena grupa radnika JKP „Čistoće“ i obećano im je da će problem sa platama biti rešen u aprilu, a pre toga treba da se usvoji rebalans budžeta kako bi ovo preduzeće moglo da koriguje zarade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari