Odbrana bivših vođa OVK zatražila da haško tužilaštvo završi istragu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Odbrana nekadašnjih vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojima seu Hagu sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, zatražila je da Specijalizovano tužilaštvo završi istragu ili da sudija odredi rok za sprovođenje istrage, javio je Reporteri, a prenelo Kosovo onlajn.

Tužilaštvo je na osmoj statusnoj konferenciji protiv bivših čelnika OVK – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koja je održana juče pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu saopštilo da će poštovati rok do sutra (17. decembar) za podnošenje preliminarnog spisa, ali je dodalo da je “odgovornost da nastavimo naš istražni mandat”.

Tačijev advokat Gregori Kiho, rekao je da tužilaštvo ne može da vodi istragu na neodređeno vreme.

– Zahtevamo da se istraga završi. Da li je dostavljanje preliminarnog spisa kraj ili će se nastaviti sa istragama za koje ne znamo koliko će trajati – upitao je Kiho.

On je naveo da istragu ometaju mere uvedene protiv pandemije, ukazujući da bi puštanje optuženih iz pritvora olakšalo odbrani vođenje istrage.

Tokom konferencije, odbrana se žalila da Specijalizovano tužilaštvo ne poštuje rokove u vezi sa objavljivanjem materijala – dokaznih ili oslobađajućih.

Branioci su imali pritužbe i na materijale koji se odnose na svedoke koje tužilaštvo traži da pozove na suđenje, a žalilili su se da sistem “pravnog toka rada”, gde tužilaštvo deli sa odbranom dokaze koje poseduje, ne funkcioniše kako treba.

Advokati bivših čelnika OVK rekli su i da je tužilaštvo odlučilo da ne koristi oko 30.000 materijala, za koje je prvobitno rečeno da su dokazi, koje bi advokati mogli koristiti za pripremu odbrane klijenata.

Advokat Kadrija Vesljija, Ben Emerson izrazio je zabrinutost što je dosije bivših lidera OVK duplo veći od dosijea protiv Slobodana Miloševića i tri puta veći od dosijea Radovana Karadžića, prenosi Reporteri.

– Spreman sam da verujem tužilaštvu kada tvrdi da je potrebno tražiti povećanje ili utrostručenje broja reči kako bi se predmet u celini izneo na sudu. Ovo je duplo duže od pretpretresnog dosijea protiv Slobodana Miloševića. To je tri puta duže od pretpretresnog spisa u postupku za genocid protiv Radovana Karadžića za Srebrenicu i niz drugih zločina. Dakle, što se tiče tužilaštva, ovo pitanje u pogledu dokaza je višestruko veće od ova dva predmeta koja sam pomenuo. Mi prihvatamo vašu odluku da dozvolite tako nešto. Postavićemo sebi pitanje: koliko će vremena proći do početka ovog suđenja i koliko će biti potrebno da se ovo suđenje završi – rekao je Emerson.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

U optužnici se ističe da su žrtve mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK. Statusna konferencija u predmetu protiv njih četvorice zakazana za danas, 15. decembar.

Sva četvorica su se izjasnili da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret.

Inače, još 11 podnosilaca zahteva dobilo je status žrtve u predmetu protiv Tačija i ostalih, pa trenutno 20 osoba ima status žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari