"Odgovornost je na Ministarstvu": Sagovornici Danasa o pomeranju državne mature 1Foto FoNet Milica Vučković

Vest da je Ministarstvo prosvete predložilo odlaganje državne mature za školsku 2025/26. godinu jer obrazovni sistem nije još spreman za ovaj veliki poduhvat sagovornici Danasa različito komentarišu, ali se slažu da je najveća odgovornost upravo na Ministarstvu.

Prema mišljenju Aleksandra Markova, predsednika Foruma beogradskih gimnazija, odluka da se matura ponovo odluži je razočaravajuća i pokazatelj „potpune dezorijentisanosti u Ministarstvu prosvete koja je dodatno pogoršana tragedijama koje su pogodile državu“.

– Krajnje neozbiljno deluju odlganja na godišnjem nivou, deluje kao da se poigravate i učenicima i nastavnicima i čitavim sistemom. Ozbiljna pitanja, poput državne mature, moraju biti rezultat pažljivog promišljanja, proračuna i deo desetogodišnjeg plana koji počne da se realizuje od prvog dana kada je plan napravljen. Ne čeka se na pripreme godinu, dve dana pred planiranu implementaciju – ukazuje Markov.
On kaže da se s punim pravom postavlja pitanje odgovornosti, ali pita koga pozvati na odgovornost kad nemamo ni ministra.

– S punim pravom postavljamo i pitanje čemu sada ovako loše organizovana proma mature, kad je matura već otkazana. Tako da bi trebalo odložiti i probu. Forum će svakako izaći sa svojim predlozima po pitanju realizacije i načina na koji bi ona trebala biti uvedena. Nadamo se da će se naći neko da nas ovoga puta sasluša – ističe Markov.

Petar Panić, profesor istorije u XII gimnaziji u Beogradu, kaže da je
potpuna nespremnost Ministarstva dovela do iznuđenog rešenja da se matura odloži i tako problem prolongira.

– Činjenica je da država nije spremna za implementaciju ovog projekta, mada na njemu radi i odlaže ga više godina. Pojedini fakulteti se ne obaziru na to već bi da sprovode svoje testove što je diskriminišuće za đake koji bi onda praktično radili dva prijemna. Potrebno je pronaći način da se obezbedi pre svega regularnost mature u srednjim školama kao i jedinstven odnos svih fakulteta da se matura priznaje kao takva – smatra Panić.

Luka Babić, učenik Treće gimnazije u Beogradu i osnivač neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“, najavu odlaganja mature, koja je bila predviđena za 2024, vidi kao dobru vest.

– Imajući u vidu da je državna matura nespremna za realizaciju trenutno, tu odluku potpuno podržavam jer bi u suprotnom srednjoškolci ispaštali – kaže Luka.

On napominje da odlaganje nije suštinsko rešenje problema mature, jer sve sporne tačke mature i dalje ostaju i one se moraju rešiti, umesto da se samo prebace na drugu generaciju.

– Kao jedan od osnivača neformalne organizacije „I mi pitamo“ i neko koje samim tim učestvovao u procesu dijaloga u vezi sa državnom maturom, smatram da predlog o odlaganju ide u prilog ispunjenju naših osnovnih zahteva. Ujedno izražavam nadu i očekujem od Ministarstva prosvete da se što pre počne sa razgovorima i upućivanjem učenika sadašnje prve godine u tehničke i organizacione detalje, ali i ostavi okvir za njihove izmene i unapređenje kroz dijalog. I pored velike euforije i čestitki koje na svakodnevnom nivou dobijamo, zamolio bih sve da i dalje ostanu budni i sačekamo potvrđivanje odluke. Svako izigravanje najavljenog odlaganja i ispunjenja zahteva, uvešće nas u nove akcije i radikalizaciju borbe – kaže za Danas Stefan Marković, učenik Treće beogradske gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari