Odlikovan Nikolić u RS: Od srca vam želim nezavisnost 1Foto: Ministarstvo odbrane

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je u Banjaluci bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića „za izuzetan doprinos u afirmaciji i posleratnom razvoju RS“.

Nikoliću je dodeljen Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS.

„Od srca vam želim samostalnost i nezavisnost“, poručio je Nikolić u Banjaluci.

Odlikovanje je dobio i austrijski vicekancelar Štrahe, ali nije mogao da dođe da ga preuzme.

Odlikovani su još bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonalelnik Bijeljine Mićo Mićić, Johan Gudenus, zamenik gradonačelnika Beča, reditelj Emir Kusturica, posthumno Ljubiša Savić Mauzer, ruski motoklub “Noćni vukovi”, direktor Fonda PIO RS Mladen Milić, posthumno Drago Tadić – bivši poslanik u NSRS, KUD „Slavko Mandić“ Laktaši, Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, Savez slepih RS, Pištalo Vladimir, književnik iz SAD, Humanitarna organizacijs Srbi za Srbe iz Beograda…

Dodik je bajkerskom ruskom motociklističkom klubu „Noćni vukovi“ dodelio priznanje zbog, kako je naveo, jačanje odnosa između RS i Rusije“. Ova grupa povezivala se sa američkom crnom listom SAD zbog učešća u pripajanju Krima Rusiji, prenosi N1.

„Balkan Insight“ piše da su „Noćni vukovi“ redovni učesnici nacionalnističkih marševa, finansirani su iz Kremlja, a umiješani duboko u strukturu ruske pravoslavne crkve.

Obezbeđenje skupa

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će proslavu Dana Republike u Banjaluci obezbeđivati više od 700 policajaca.

Kako prenosi Radio Televizija Republike Srpske, Lukač je rekao da će 500 policajaca učestvovati u svečanom defileu u kojem će biti više od 2.000 ljudi. Saobraćaj je već blokiran u glavnoj ulici, od 10 će biti u širem centru grada, a od 12 i u Aleji Svetog Save uz Sportsku dvoranu Borik. I javni prevoz voziće po izmenjenoj trasi, brojni parkinzi u gradu biće zatvoreni, a točenje alkohola zabranjeno.

On je naveo da su preduzete sve bezbednosne mere i izvršene sve pripreme za centralno obeležavanje Dana Republike u Banjaluci.

Lukač je podsetio da će Dan Republike biti obeležen širom Srpske i dodao da će policija biti pripravna. Prema njegovim rečima nema nikakvih bezbednosnih prejetnji koje bi mogle da naruše svečanosti u Banjaluci, ili bilo gde u Srpskoj.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kazao je na Dan RS da postoji potreba da se ona izbori za svoja stečena prava, kao i da je cilj njena što veća samostalnost.

Republika Srpska (RS) slavi Dan državnosti koji će u Banjaluci biti obeležen nizom manifestacija uz prisustvo i delegacije Srbije ali su izostali Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Vučić je dodiku čestitao Dan RS, a Dodik mu se zahvalio.

Kako prenosi Fonet patrijarh srpski Irinej služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Centalni događaj je svečana akademija povodom 26. godine osnivanja Republike Srpske, svečani prijem predsednika RS te uveče koncert i u ponoć vatromet.

Trg 9. januar

Povodom obežavanja Dana Republike, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović otvorili su danas u ovom mestu Trg „9. januar“.

Dodik je poručio da je 9. januar od istorijskog značaja za srpski narod jer je to ostvarenje ideje ne samo savremene generacije ratnika i političara koji su stvarali Republiku Srpsku, nego je to ideja koja je slobodarski živela kod naših predaka, a koji su se borili za slobodu srpskog naroda.

„Republika Srpska je prvi državni oblik koji imaju Srbi s ove strane Drine. Ovo je prvi put da imamo mogućnost da svoj patriotizam iskažemo ne samo prema Srbiji, nego i prema Srpskoj“, rekao je Dodik obraćajući se okupljenim građanima u Laktašima.

On je naglasio da je stvaranjem Srpske stvorena prilika da srpski narod ima dve ljubavi – Republiku Srpsku i Srbiju, te poručio da se to ne sme napustiti, bez obzira na izazove.
Predsednik Srpske je podsetio da je pre 26 godina učestvovao u donošenju odluka o stvaranju Republike Srpske koja je prošla teške istorijske trenutke, od rata, pa do mnogih nasrtaja na njen politički suverenitet.

Dan Republike Srpske pokalpa se sa verskim praznikom Svetim Jovanom koji je i zvanična slava RS. Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je Dan RS neustavim i zabranio da se obeležava. Kako je rečeno u presudi vređa verska osećanja Bošnjaka u RS. Zabranjen je i svečani defile počasne jedinice vojske BiH.

Aktuelna vlast RS predvođena predsednikom Miloradom Dodikom odbila je da poštuje ovu zabranu i već drugu godinu Dan Republike Srpske se obeležava uprkos protivljenju iz OHR, Sarajeva i stranih diplomata u Bosni i Hercegovini.

Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda u BiH. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, pošto su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka.

Stefanović u ime Srbije

Vladu Srbije na obeležavanju Dana Republike Srpske sutra u Banjaluci predstavljaće potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Proslavi će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin, saopštio je kabinet ministra odbrane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće sutra biti u Banjaluci zbog, kako je u Predsedništvu rečeno, ranije preuzetih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.