Odložen štrajk glađu 1Foto: FreeImages

U Apelacionom sudu u Kragujevcu juče je do daljeg odloženo ročište po žalbi 16 bivših policajaca i desetak njihovih navodnih saradnika, civila iz Raške, osuđenih u Višem sudu u Kraljevu na kazne od jednog i po meseca do dve i tri godine zatvora, zbog švercovanja benzina i mesa, na punktu Rudnica na Kosovu 2009, te primanja i davanja mita.

Odluka o odlaganju suđenja saopštena je nakon pauze i prekida ročišta, jer su osuđeni tražili izuzeće sudskog veća kojim predsedava sudija Radoman Sparić i predsednice kragujevačkog Apelacionog suda Dubravke Damnjanović. Odluku o ovom zahtevu treba da donese Viši kasacioni sud, do kada su odloženi najavljeni štrajk glađu i eventualno samospaljivanje 20-ak optuženih.

Odlaganju ročišta u Apelacionom sudu juče pre podne prethodila je prava drama ispred i u tom sudu, pošto su 20-ak osuđenih u Kragujevac doneli nekoliko šatora, u kojima su planirali da štrajkuju glađu ispred zgrade suda, kao i više od 20 flaša benzina za najavljeno samospaljivanje, u slučaju da je sudsko veće kragujevačkog suda potvrdilo osuđujuću presudu suda iz Kraljeva. Palata pravde u Kragujevcu u kojoj je smešten i Apelacioni sud juče pre podne bila je puna policajaca, među kojima je, kako je moglo da se vidi, bilo i pripadnika interventne jedinice.

– Neke kolege iz Kragujevca savetovale su nas da odustanemo od protesta, ali je bilo više onih koji su nam otvoreno pretili. Govorili su nam da se vratimo u Rašku i da se tamo poubijamo, pošto neće da nam dozvole da to uradimo u Kragujevcu, rekao je našem listu bivši policajac Milinko Nikolić. Pojasnio nam je da on i njegove osuđene kolege izuzeće predsednika sudskog veća Radomana Sparića traže zbog njegove (Sparićeve) odluke vezane za transkripte prisluškivanih razgovora, koje je prethodno veće kragujevačkog Apelacionog suda odbacilo kao nezakonito pribavljene. U međuvremenu je predsednik tog prethodnog veća, prema Nikolićevim rečima, zamenjen Sparićem koji je već preinačio rešenje svog prethodnika i odlučio da su sporni transkripti delimično prihvatljivi kao dokazi.

Nikolić je našem listu ponovio da je suđenje policajcima iz Raške i građanima trajalo gotovo deset godina sa više od 70 ročišta u Kraljevu. Proces je, kako tvrdi, bio montiran, pošto nije bilo ni dokaza u vidu zaplenjene robe ili obeleženog novca, dok su transkripti četvoromesečnog prisluškivanja „nezakonito pribavljeni i korišćeni u dosadašnjem postupku“. Apelacioni sud u Kragujevcu do sada je dva puta, preinačenjem odluka kraljevačkog Višeg suda, donosio oslobađajuće presude u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari